Kjempekveld med nordlys og stjernehimmelen på Moan.

19.10.2017

Kveldens arrangement med tittel "Nordlysfotografering og stjernehimmelen"  med Jochen Schuster på Moan i Alvdal var kjempebra. For de 6 fremmøtte var dette en helt ny og ukjent verden. For den glade turvandrer som mange av oss er, vil det øke turgleden og perspektivet nå en kjenner litt til det store universet. Vi fikk en grundig gjennomgang av metoder for å fotografere nordlyset. Med hjelp av ulike dataprogrammer blir bildene på papir og data ofte bedre en når objektet blir tatt. Jochen viste oss flere vidoer av nordlyset tatt gjennom en hel natt. Må oppleves er vårt råd. Vi fikk også en god innføring av stjernehimmelen og noen av de mange stjernene vi så! Jochen har laget til et eget hus i hagen med egen stjernekikkert og annet utstyr. Vi ble mektig imponert over kunnskapen til Jochen. Hele seansen varte i over 3 timer, vi var både inne og ute. Tusen takk til Jochen for en kjempeflott og interessant kveld. Vi håper å  få mer informasjon rundt hva som rører seg i det store universet. Bilde under der noen av deltakerne kan skimtes nederst til venstre er ikke representativ for kvelden, antall  piksler er kraftig redusert for at at bildet ikke skal bli for tungt på hjemmesiden vår. Bildet på facebook utlagt på vår profil er mye bedre.

Nordlyset i Alvdal - en liten smakebit.

Kjempeflott tur på gode stier til Tylldalsbua.

15.10.2017

Med start fra Øvre Kvebergsvangen på Østkjølen er det meget flott merket sti ned til Tylldalsbua og videre helt ned til Jutulhugget. Dagens tur med 10 deltakere var unnagjort på under 3 timer med god kaffepause og total lengde 3,70 km. Tylldalsbua ligger på Alvdalsgrunn og var brukt som kvilebu for moseplukkere fra garder på Østsiden av Tylldalen, blant annet Øverby som hadde stort behov for mat til dyra sine. Bua er nå helt borte, jfr det første bildet. Det andre bildet fra 1954  forteller sitt! Trivelig å gå i skogen nå i oktober, ikke insekter og god sikt alle steder. Bjørn Langleite har gjort og gjør en kjempejobb med å rydde stier som nesten er gått tilbake til naturen, det er også satt opp rikelig med skilter som øker turgleden betraktelig. Kanskje kan vi en gang i fremtiden sette opp ei ny Tylldalsbua? Noen som har noe egnet stående?Tusen takk til Bjørn Langleite som turleder og hans store engasjement med stirydding.

Hele turgruppen samlet ved ruinene av Tylldalsbua. Skiløypa her går rett forbi, merket med skilt!Gammmelt bilde fra Tylldalsbua fra 1954. Dette er nok en av de siste årene den var i bruk.

Nydelig turterreng på Østkjølen, her vest for Høgåsen.Kart som viser turruten og deler av området. Ta deg en tur i området.

Den aller viktigste helsesaken.

15.10.2017

Verdensdagen for psykisk helse 2017 er blitt avholdt på Allmannstua i dag. Tema i år er "Noe å glede seg over". Helsemessig er dette en svært viktig sak, og som berører oss alle sammen på en eller annen måte. Våre aktivitetstilbud hele året kan være et positivt bidrag i saken. Dette er et tradisjonsarrangement i samarbeid med Alvdal Kommune. Tusen takk til Solvår Hoelset og Mar-Ann Digre som hadde bakt og stod for serveringa, sammen med Ida Stillerud. Alvdal Kommune "sponset" serveringa via sentrale midler. Totalt ble det registrert 40 gjester. Hurra for Arnfinn og Oddbjørn Digre som bar den nye skiltavla fra Firkanten til skistua. Nok en flott turdag registrert !

Dagens vertskap på Allmannstua. Fra venstre Solvår Hoelset, Mari-Ann Digre og Ida Stillerud. Kjempejobb.Mye som skal på plass før vinteren kommer. Som en del av det store skiltprosjektet skal det også settes opp informasjonstavler om hvor skiløypene går.

Nå kommer også skiløypene på info tavler.

12.10.2017

Det store turskiltprosjektet vårt ruller videre. I sommer og høst er det satt ut mange skilt i Baugsberget og Sten/Brandsvoldsberget, med hovedvekt på sommerskilt. På Østkjølen er det rikelig skiltet både for sommer og høst  i fjor, infotavler for sommerløypene er satt ut tidligere. Nytt nå i oktober på Østkjølen er informasjonstavler med oversikt over skiløypene. Disse tavlene er noe mindre enn sommertavlene. Vi selv synes at tavlene blir kjempeflotte med god informasjon til turgåerne. Tavlene er produsert av Smith Grafisk AS ,Tynset mens Feste NØ AS på Tolga har laget kartgrunnlaget. Skiltgeneralen vår Bjørn Langleite har ordnet alt det praktiske , og det er ingen liten jobb. Vintertavlene er satt ut på alle P plassene på Østkjølen pluss Allmannstua. God tur - med  informasjonstavler!

På Sjulhusvangen, skiltsjef Bjørn Langleite kan markere at nok en info tavle er satt opp!

Vi har hatt dataproblemer....!

11.10.2017

mAIL PROBLEMERVi har hatt dataproblemer og alle e -postkontakter har gått dukken......Vi er takknemlige om du kan sende oss din mailadresse, så vi kan legge den inn igjen i vårt datasystem. Vi bruker mail av og til ved invitasjonsjon til turer og annen relevant informasjon.Bruk av facebook og hjemmeside fortsetter selvsagt. Send til: turforening@alvdal.net , din e post + navnet ditt.  Takk og takk.

 

Gapahuken oppi Lian - en av mange flotte i bygda.

01.10.2017

Kjempeflott rolig liten søndagstur til Gapahuken i Lian på Plassen. 9 stk var med samt elghundvalpen Hirvi. Kort å gå, koselig kaffeprat på en forholdsvis grå søndag. Takk til turleder Brit Iren Stormoen for ide og gjenomføring. Vi har mange flotte gapahuker i bygda: 1. Høyeggadammen øst 2. Kverbergsbrua vest.  3. Moan brua - vest. 4. Moan - utsikt mot Plassen. 5. Sognan - ved Folla. 6. Malenaåsen - Haustdalen. 7. Gardvikåsen - ova setran. 8. Kvebergstjønna. 9. Løveburet - Sole på Steia. 10. Tronsvavanglia - Storbekkhalla. 11. Jennye Promenade - Tronsvanliga 12. Folla - gå inn fra Plassen skole.(Barnehager,velforeninger og skoler ikke tatt med, si  fra hvis noen mangler).Oppe i Lian, flott gapahuk, en av mange flotte i Alvdal.

Meget flott geologitur på Haustdalen.

17.09.2017

Dagens geologitur i godt høstvær for 17 deltakere var meget bra. Liten lett tur i tørt terreng er noe som alltid gleder alle turgåere. God relevant forståelig informasjon av geolog Svein Olaf Dahl, proffesor ved Universitetet i Bergen. Området ved Kjemsjøsetra er meget rikt på geologiske spor fra siste istid for ca 9-10.000  år siden. Det har helt klart foregått en enorm transport av smeltevann og grus fra sør gjennom Nyseterdalen og Kjemsjøsetra og videre over til Sagbekkdalen og Folldal i nord. Vi håper å få til en tilsvarede tur neste år på et annet  område i bygda. Tusen takk til geolog Svein Olaf og vår lokalmann på området Leiv Skare. Leiv har også store kunnskaper på området og er som vi alle vet meget godt kjent i bygda vår.

Informasjosmøte i den store lange dødisgropen ved gamle Engevagen.

Midt i området ligger det et lite vann, meget idyllisk sted.Vi gikk langs flere lange flotte eskere eller rygger som mange vil si.

Bli kjent i nærmiljøet vårt - høsttur til Baugsberget.

11.09.2017
Vi har hatt en flott liten tur i kveld langs kulturstien i Baugsberget. Turen var den første av to turer i serien "Bli kjent i nærmiljøet vårt". Mye historie å få med seg på runden om taubanen, gruvedrift, bergbryting og gamle tufter. Må også få skryte av alle de nye, fine skilta som vise veier og turmuligheter i alle retninger, så ut å gå folkens og bli kjent på nye stier😃Ny nær/lavterskeltur mandag 18/9. Turmål bestemmes etter været så følg med og møt opp🏃
 
 
 
 
  En av mange flotte skilt i naturstien i Baugsberget.

Rikelig med skilt nå i Baugsberget.Interessat historie finner du om gruvene i Baugsberget.

Mye lettere å finne frem på Østkjølen !

07.09.2017

Som en del av det store Turskiltprosjektet i Alvdal settes det nå opp store karttavler på sentrale utfartsteder. Både Tronsvangen, Sjulhusvangen, Kverbergsvangen samt Nordpåsetra i Tylldalen får egen tavle.  Bildet under viser en slik tavle på veien opp til Nordpåstra i Tylldalen. Tavlene er laget av sterkt materiale som tåler rikelig med all slags vær sommer som vinter. Kartet viser sommerløyper, vinterløyper får et mindre kart ved siden av. På sikt håper vi å få laget kart på digitale flater samt i  papirutgave. Bjørn Langleite har hovedansvaret for prosjektet. Tusen takk til Terje Redtrøen som fikk satt opp tavla i Tylldalen. Mere informasjon om prosjektet vil skje utover høsten og vinteren. Områdene Strømmen-Sten-Plassen og Baugsberget vil også få en rekke nye skilt i år. God tavletur.

Ta deg en tur og utforsk de nye tavlene.

Mange besøker stolpene!

02.09.2017

Gledelig stor aktivitet med STOLPEJAKTEN. Siden oppstarten i siste del av juni er det per dato registrert 342 deltakere med totalt 5500 stolpebesøk. 125 stk. har tatt alle stolpene! Majoriteten er innebygds, dog er det mange ikke alvdøler på oversikten. Tiltaket går ut oktober måned, vi håper på mange flere deltakere utover høsten. Det er å håpe at skoleelevene benytter tilbudet i sine gymtimer. Info om tiltaket finner du på www.stolpejakten eller ved  brosjyrer på butikkene og Aukrustsenteret.  Det trekkes uttrekspremier når tiltaket avsluttes. Tiltaket er i samarbeide med Alvdal I.l. o-gruppa. GOD STOLPEJAKT utover høsten!

En av 25 stolper , her bak butikken SPAR. Ligger på Prestgardshaugen - topp nr 100 i TI PÅ TOPP arrangementet for mange år siden.

Ny rekord for ONSDAGSTUREN.

23.08.2017

I dag fikk Liv Elisabeth Strypet og Agnar Trøan overlevert sine kopper som bevis for 250 turer! En rekke personer har 250 turer allerede - se tidligere reportasjer her på hjemmesiden, samt i arkivet vårt. Gratulerer! I tillegg kunne Onsdagsturen feire ny rekord med 60 deltakere! Veldig bra! 
Wenke [Furuli] takket oss med å spandere kaffe og kake ettersom det var siste onsdagen hennes. Vi takket også henne med å overrekke Onsdagsturens t-skjorte og caps, samt en blomsterbukett, rapporterer Onsdagstur-general Kåre Dalen. Onsdagsturen er et samarbeidsprosjekt mellom Alvdal Revmatikerforening, Alvdal Helselag, Alvdal Pensjonistforeing, LHL Alvdal og Alvdal Turforening. Onsdagsturen feiret 12- årsjubileum i juni.

250 turer - sterkt! Agnar Trøan og Liv Elisabeth Strypet.

Enda mere turglede med StoreSølnkletten brosjyra.

22.08.2017

DEN BESTE TURKAMERATEN. For den som er i Alvdal Vestjfell og klatrer til topps på StorSølnkletten. Ta med deg brosjyra "Storsølnkletten" - en av de videste utsiktene i Norge! 365 graders kart fra toppen. Brosjyra kan hentes gratis på Breisjøseter Turisthytte, Alvdal Bok- og Papirhandel AS eller hos Alvdal Turforening. Utgiver er Alvdal Turforening og Breisjøseter Turisthytte. Laget for flere år siden av avdøde Helge Ness. GOD Fjelltur!

Meget fin brosjyre laget for Alvdal Turforening for 10 år siden. Anbefaler å hente en og ikke minst ta turen opp.

Reparasjon av Alvdal's mest besøkte trimkasse!

16.08.2017
NY OG FORBEDRET LOKK PÅ TRIMKASSE på Tylldalsutsikten - Østkjølen. (Tjønnåsen som også noen sier - våre venner i Tylldalen sier Kinsesåsen). Mye bruk (4426 navn sist vintersesong) gjør at bruk merkes...og bra er det! Tusen takk til Stein Ove Hokstad for meget kjapt og godt arbeide! Allmannstua har høståpent fra 17.september så da har du sjansen igjen!
Nytt lokk må man ha frem mot ny sesong. Det ble veldig bra!Slik vi kjenner det fra vinteren!
  
 

KJEMPEFLOTT TURDAG MED SØRSAMENE.

13.08.2017

Kjempedag på alle måter med godt vær i Einunndalen. Avduking av minnesmerke ved Haugtjønnan i Oppdal Kommune innenfor Bekkelegeret i Nasjonalparken. Ida Sofie Nordfjell ble født her under en stor stein i år 1895. Barnebarn,olderbarn, tippolderbarn og tipptippolderbarn sammen med andre deltok for å hedre hendelsen. Avduking ved barnebarnet Oda Marie Brandsfjell. Historiske tilbakeblikk ved Leif Braseth - sørsame eksperten. Hyggelig lang bålkos ved mjølkeplassen med servering av reinsdyrmat fra samene. Del to var avduking av minnetavle i oppkjøringen til Norsensetra ved ordfører i Folldal Hilde Frankmo Tveråen. Kort historikk om hendelsen ved Leif Braseth. Takkeord fra leder i AT Johan Ragnar Eggen som sammen med Hirstorielaget Fredriks gave har bekostet minnestavlene, og sammen med familien Brandsfjell og Leif Braseth stod bak tiltaket. Godt oppmøte med 30 personer ved Haugtjønnan og 40 stk ved Norsenoppkjøringa. Perfekt avslutning med mat på Romdalssetra. En utrolig bra dag der vi har fått frem viktig kulturhistorsike hendelser til glede for alle sammen

Ordføreren i Folldal fikk de store æren av å avduke minnetavla ved oppkjøringen til Norsenvangen langt fremme i Einnunndalen.

Et flott dikt var det sørsamen etterlot seg etter å ha brukt Norsen setra flere vintre i slutten av 1890 årene.Oda Marie Brandsfjell avduket minnetavlen om sin farmor ved den store steien ved Haugtjønnan.

Aaka betyr bestemor, er her teksten ved den store steinenSærdeles hyggelig matkvile ved mjøleplassen ikke langt fra fødestedet.

Bård og Astrid ordner med nødvendig vedlikehold!

10.08.2017
Kjempegodt vedlikehold av kvilebenkene på Sten 905 moh, utført i dag av Bård og Astrid Randmæl .Benkene ble satt ut høsten 2008! Mange tusen faktisk har nok kvilt her og kost seg med utsikten over bygda vår ! Vær og vind samt bruk har naturligvis ført til slitasje! Bård og Astrid var de som stod bak tiltaket , og nå tråkker de til med både pussing og malingstrøk 👍på eget initiativ ! !!De sluttet aldri å imponere og er et av Alvdals beste forbilder på frivillighet ! Hurra 🏆🏃🎯
 
Bård og Astrid er kjent for å ta tak i et tak for frivilligheten. I dag med vedlikehold og besiing av kvilebekene på STEN! 

Høstdalsdager med NATURSTI!

05.08.2017

Trivelig og flotte Høstdalsdager som vanlig. Mye folk på festplassen. Vi arrangerte Natursti i nærområdet. Det ble trukket to heldige vinnere av innleverte svar på naturstien . Det var mange ivrige og flinke deltagere som tok runden om festplassen og Iver Eggestad Fiskvik imponerte og tok en ekstra runde sammen med Morfar. Blandt 29 innleverte svar på barnespørsmål var det Lina H. Hvamstad som var den heldige vinner av et gavekort pålydende kr.500,- .Og blandt 27 innleverte svar fra voksne så ble det Mari Kveberg som ble trukket som heldig vinner av et gavekort pålydende kr. 500.- . Gratulerer til de heldige vinnerne og takk for innsatsen alle sammen. Imponert over nivået🏃 Neste år har vi allerede nå pønsket ut et nytt spennende tiltak, det er bare å glede seg!

Alltid fint på Høstdalen - her ved Langsetra.

Den fantastiske BUSTEINEN.

02.08.2017

Busteinen i Markbulia (nedre Einnunndalen) ved elva Einunna er en spennende og helt spesiell stein som må besøkes for å forstå hva det er. Under steinen er det et stort rom som 12-14 personer lett kan bruke. Hva den er brukt til er uklart, det er å anta at folk på jakt og fiske brukte steien som et overnattingssted. Kull prøver av bålrester sier at her var det folk allerede ca år 500 - altså over 1500 år siden!! På kveldens tur til BUSTEINEN  for 10 stk krøp lett 9 av oss inn og fikk en skkkelig følelse av kulturminnet. Området består av mange store steinblokker og er ikke lett å finne for ukjente. Vi startet på damkrona av Markbulidammen. Herfra fulgte vi en stedvis meget flott gammel anleggsvei som går et stykke nedover. Hvem som laget veien, hva den er brukt til og hvorfor den plutselig stopper er uklart. På flere steder er det laget høye grunnmurer. Dagens eminente turleder og oppdager av både BUSTEINEN og annleggsveien Leiv Skare, viste oss begge stedene med stor entusiasme. Tusen takk til Leiv for hans kompetanse og stadig nye oppdagelser i skog og mark. Turen ble avsluttet med nydelige kaker og kaffe hos Gunvor og Leif Braseth på Gunnarbu. Her fikk vi høre historier fra setrene og historien bak hyttenavnet Gunnarbu! Takk til Gunvor og Leif og deres gjestfrihet - og gratis servering. Til tross for noe regn på deler av turen var dette en spesiell kveld for naturinteresserte med spennende og ukjent naturobjekter.  Tusen takk til Leiv som kjentmann og turleder. Når årets tursesong skal summeres opp vil kveldens tur komme på  høyt opp på rangeriga og helt sikkert på pallplass! (for PC - se tekst inne i bildene også).

Busteinen - ikke lett å se på avstand , må helt bortill for å se hva dette er for noe.

Anleggsveien fra Markbulidammen og nedover er et flott kulturminne, mye arbeid er blitt utført med blant annet grunnmurer.Under busteinen - Leiv beretter hvordan han tror busteien ble brukt.

På anlegggsveien. I dag delvis grodd igjen, men fin å gå på. Leiv beretter hva han tenker om veien i et historisk perspektiv.Vertskapet på Gunnarbu - Leif og Gunvor Braseth. Mye gode historier og ikke minst gode kaker.

Høgronden leverer alltid!

29.07.2017

Siste lørdag i juli betyr alltid for turfolket Langtur i Rondane eller på Dovrefjell. I år til Høgronden 2115 moh.- her hadde vi tur også i 2012 som en del av Rondane Nasjonalpark sitt 50 års jubileum. I år også med start fra  Elgvasslien. Denne gang rundt toppen via Oksli og Storsvulten.Mye stein og ikke minst god utsikt. En kjempedag med greit vær og deltakere fra10 til 80 år.14 deltakere. Teknisk arrangør Folldal Turlag, i samarbeid med oss.Tusen takk til Per Bergsvein Støen som turleder (han har vært på Høgronden snart 60 ganger!!) og Solveig Østhus som medturleder. 

På toppen av Høgronden.

Herlig skue mot toppen av Høgronden.Steg for steg - mot toppen av Høgronden 2115 moh.

Alltid spennende og trivelig på Svartbekkjølen.

26.07.2017

Trivlig tur på innpå Svartbekkjølen i kveld, på Stormokoia.Den er bygget etter tegninger av torvgamme nordfra og er blitt et yndet fristed. Koia stod ferdig for få år siden. Det er minst 2 lignende jordkoier i  området, foruten den gamle restaurerte opprinnelige Stormokoia. Ellers er Svartbekkjølen et fint turområde med sine gamle jaktkoier og mye storfugl. For en del år sea bodde det også en eremitt der en 2-3 års tid. Tok og en runde bortom Blæstersbua og Blæsterstjønna. 12 deltagere og 3 bikkjer koste seg på turen. Takk til Anne Marie Stormoen og Roar Lillebo for gjestfriheten og historikken rundt koia og Jon Arne Stormoen for historikk fra Svartbekkjølen. Likeså en stor takk til turleder Brit Iren Stormoen.

Jordkammer må oppleves - på bildet eierne Anne Marie Stormoen og Roar Lillebo.

Godt vær og lite innsekter - koeselig kafferast.Slik ser bua ut i virkeligheten - må oppleves.

Hyttefolket i Gardvikåsen ordner opp i sakene!

25.07.2017

No har hyttefolket i Gardvikåsen gjort det igjen. Denne gangen har de ryddet løypetraseen på Vassbakken oppi Gardvikåsen slik at det ska bli bra for a Olau løypemaskin å kjøre til vinters.Bli itte skråmet no nei  Skiløypene trenger snø og ikke greiner som henger over og trær som som i veien. Godt jobbet til  alle sammen. Tiltaket kom etter benkeforslag på årsmøtet for kort tid siden.  Vi  håper på mye snø til vinteren !

"Kvister må bort - kvister som henger over er noe "dritt" for alle som er i løypebransjen."

Breisjøfestival for 5.gang.

22.07.2017

Vår gode samarbeidspartner Breisjøseter har i helga avholdt Breisjøfestivalen for 5.gang. Start fredag 21. juli og fortsatte lørdag 22. juli. Mange benyttet seg av teltplassen og lå helt over til søndag 23.juli. Noen kom  på hest, noen kom med kano, noen ble kjørt inn med bil og de aller fleste kom på egne føtter fra Alvdal eller Atndalsida. 17-18 frivillige fra Breisjøseter Venneforening jobbet for å avhold årets festival, i tillegg til ansatte fra Breisjøseter. Godt 250 gjester kom, selvsagt plass til flere men slik ble det denne gang. Breisjøseter Turisthytte har åpent til 17. september.

 2 generasjoner vertskap samlet. Fra venstre Håkon Mange, Lena, Anne Marit og sjefen selv Halvor!

 

Stor interesse for STOLPEJAKTEN.

22.07.2017

Etter godt 3 ukers varighet har det vært svært stor interesse for Stolpejakten i Alvdal. Vi nærmer oss 200 registrerte deltakere og over 2000 stolpebesøk er registrert per dato.  Dette er gledelige tall. Av statestikken ser vi per dato at mange alvdøler benytter seg av tilbudet  og som forventet mange turister og tilreisende som også er brukere. Det blir spennende å følge med på utviklingen fremover. Brosyrer og info på bensinstsjoner, butikker samt Aukrustsenteret med flere.

Stolpejakten i Alvdal  2017. 

Stolpejakten juli

Nydelig tur til Barals grav.

19.07.2017

16 turdeltakere fant veien opp til Flattron i et strålende vær.
Det ble stiftet nærmere bekjentskap med fjellplantene vi fant på vegen på Flattron . Turleder Bjørn Langleite tok seg av den botaniske biten, mens Inge K. Haugen holdt et lite foredrag om Barals liv og levnad. En vellykket seanse med både kulturhistorie og botanikk. Det er i år 100 år siden Baral kom til Alvdal og Tron. Dette feires med blant annet en stor oppmerksomhet den  16.september på Tronsvangen. Mere informasjon om dette senere. Tusen takk til Bjørnog Inge for en fantastisk kveld  til Baral grava i Tron!

Ingen kveld er som en flott kveld i TRON.

Innerblink igjen på Kvitvolaturen.

16.07.2017

Kvitvola turen i aften ble som forventet en innerblink 🏆godt turvær, selv med lett regnskur på tampen. 22 stk tok turen over, setermaten og vertskapet hos Milrid på Langsetra som vanlig også en innerblink 🎂 Turleder Johan Ragnar ba turdeltakerne gå roligt og pent over, samt å være sosiale og greie . Dette ble fulgt 110% av samtlige! 😋😎🏃Det er ikke uten grunn at det heter Kvitvola!! Kvit mose så langt du kan se!!

Til TOPPS med sommertoget for HELE Alvdal.

15.07.2017

NRK  sommertoget har kommet, og reist igjen fra Alvdal. 2 utrolige flotte dager som satte HELE Alvdal på kartet. Bedre markedsføring av denne flotte bygda vår er det ikke mulig å få. I beste sendetid på NRK1 fikk vi vist frem litt av hva vi har å by på.Vi  gjorde vårt bidrag med 4 topp fremvisninger. Storfjellet med VI ER PÅ TOPP, Kvebergsberget med VELKOMMEN TIL ALVDAL,Urlia med ALVDAL MIDT I VÆLA,og ikke minst Blåvola med UT PÅ TUR ALDRI SUR.Ikke alle kom i TV ruta, mest tid på TV en ble vist fra Storfjellet med rød røyk. Godt oppmøte på toppene fra 8 til 15 turgåere. Lørdag klokka 11.00 når toget reiste var alle flaggene utlagt på toppen av STEN med 21 turdeltakere. Takk til alle frivillige som bidrog med TOPP innsats.

Gutta krutt på Storfjellet. Takk til Bjørn Langleite og Arne Helge Dahlen for regien og fremføringen.

Siste post før Alvdal Stasjon, Kvebergsberet - et flott sted. Takk til Marian Eggen som koordinator.Urlia er et flott sted. Nydelig utsikt men ble ikke vist på TV dessverre. Takk til Brit Iren Stormoen som koordinator.

Blåvola er et flott sted. I samarbeid med Blåvola 4 H. Takk til Øyvind Randen som koordinator.Ekstra trøkk på Storfjellet - skikkelig flott med rød røyk. Takk til Bjørn Langleite som var mannen bak røyken.

SOMMERTOGET kommer.

10.07.2017
SOMMERTOGET KOMMER fredag 14. juli til Alvdal Stasjon kl 13.17. Vi står med nylagede Bannere på 1,5 m x 4,5 m. på 4 ulike topper og hilser toget,NRK og hele Norge velkommen! Denne helga blir det ekstra viktig å være skikkelig "fremoverlent". Toget reiser igjen lørdag 25. juli kl  11.00 Det hadde vært artig å ha et "fugleberg" på hvert sted. Ta med flagg, matpakke og ikke minst 100 smil!
   
URLIA. Kontaktperson Brit Iren Stormoen  mobil 480 85 285.Avreise bommen inngang Aumdalen (ved Martin Lier) kl 10.30.  40 min å gå i flatt terreng. BANNER: Alvdal Midt i væla.
   
STORFJELLET. Kontaktperson: Bjørn Langleite, mob 982 55 965. Avgang Kvebergskjølveien ved RV3 kl 10.30 BANNER: Vi er på topp.
   
KVEBERSBERGET. Kontaktperson: Marian Eggen, mob 41 30 93 58. Avreise ved Shell kl 11.30 alt møt opp selv - utsiktspunktet vest for toppskiltet. 10 min å gå fra hyttefeltet.  BANNER. Ut på tur aldri sur.
 
Blåvola. Kontaktperson: Øyvind Randen (Blåvola 4 H), mob 915 94 063. Ta kontakt for sted og tid for avgang mm. BANNER: Velkommen til Alvdal.
 
Lørdag 15. juli.  På Sten 905 moh. Toget går fra Alvdal Stasjon kl  11.00.  Vi har med oss alle bannerne opp. Ringer også i BF bjella. Kontaktpersoner: Nils og  Johan Ragnar
 
Vi håper på din deltakelse på en av toppene! Dette blir spennende og artig! Andre spm/komm:  Johan Ragnar - mobil  95 87 39 07
Vi har investert i 4 store bannere  til bruk for sommertoget 14. juli. Kan og vil også bli brukt til senere arrangementer og tiltak.
 
 
 

Einnunndalen og Digerkampen fra sin aller aller beste side!

09.07.2017

Ny kjempetur til TOPPS igjen, i dag Digekampen i Einnunndalen med sine 1493 moh. 11 tugåere ved start og innkomst!Toppers turvær-ikke for varmt eller for kaldt, nydelig å gå fra Dølia ved Fundin.Herfra på god sti og godt underlag med kjempeutsikt helt opp til toppen. Mye spennende underveis blant annet gamle containere fra krigen. Skilt og tang er satt ut, nå er alle årets topper satt ut. Nydelig utsikt mot Fundin (Undvatnet heter det i Oppdal). Totalt gik vi i 4,40 timer, kvilte og stoppet i 2,10 og gikk totalt 16,6 km. Flott avslutning med kaffe og kaker på setra i Døllia til dagens dyktige turleder Erling Steigen. Ektefelle Grete Marie hadde bakt og stod for trivelige servering. En kjempeflott tursøndag der Einnunndalen viste seg fra sin aller aller beste side!

På toppen - sender her også ifbm. jakt og dyrehold. Sjelden flott utsikt , langt borte så vi Tron og likeså klart og tydelig Sølnkletten rett sørover.

Gamle kulturminner med containere fra flyslipp under siste verdenskrig.Godt og tørt å gå ,her med Dølia.

Friluftsloven er 60 år.

06.07.2017

 Kongen i statsråd sanksjonerte lov om friluftslivet fredag den 28. juni 1957. Det hastet. Den midlertidige loven om byggeforbud for strandstrekninger hadde en såkalt solnedgangsbestemmelse. Strandloven skulle opphøre å gjelde bare to dager senere, den 30. juni 1957. Nye regler om byggeforbud i strandsonen kom som et eget kapittel i friluftsloven. Siden den gang er friluftsloven endret utallige ganger. Reglene om bygging i strandsonen er for lengst overført til plan- og bygningsloven.

En tankevekker Allemannsretten ble lovfestet med friluftsloven. Som uskreven sedvanerett hadde retten til ferdsel og opphold i utmark allerede lang tradisjon og dyp forankring i vår kulturarv. Ved å nedtegne rettighetene og pliktene i en egen lov, fikk man klarere avgrensninger og presiseringer av hva som skulle være lov og ikke. Men mye har endret seg på disse 60 årene. I dag bor det mer enn 1,5 millioner flere mennesker her i landet enn da friluftsloven ble vedtatt. Og vi har langt mindre ubebygget areal å utfolde oss på. Friluftsloven fører også til friksjon, når regler tenkt ut på 1950-tallet skal praktiseres i en ny tid. Lovgivningen er også endret. Mange av de lovene som har stor betydning for bruk og forvaltning av friluftsarealer, eksisterte ikke da friluftsloven ble utformet. Det fantes for eksempel ingen landsdekkende plan- og bygningslovgivning. Det var ikke søknadsplikt for fradeling av tomter eller oppføring av bygninger, som i dag.

Vi i Alvdal skal være glade for at friluftsloven finnes. Det gir grunnlag for å gå tur over alt i bygda med unntak av innmark. For Alvdal Turforening som tilrettelegger av tiltak og arrangementer er vi helt avhengig av  ferdes i skog og mark med loven på  riktig side.

Hurra for grunneierne! I forbindelse med omtale av enkeltsaker og konflikter, fremstilles grunneieren alt for ofte som allemannsrettens hovedfiende. Her, som i alle andre sammenhenger, er det selvsagt slik at noen få kan ødelegge for mange. Men det store bildet er jo omvendt: Grunneiere er i mange tilfeller allemannsrettens og friluftslivets nære allierte. I anledning jubileet synes vi derfor det kan være fint å bruke anledningen til å takke de mange grunneierne rundt om i landet som direkte eller indirekte bidrar til å verne om allemannsretten. Grunneiere som rydder stien etter hogst. Grunneiere som sender dyrene på utmarksbeite og hindrer at Norge gror igjen. Grunneiere som deler vei og strand. Grunneiere som gir tillatelse til skilting av turstier, preparering av skiløyper, og oppsetting av rastebuer. Grunneiere som verner om landskap og vilt, og forvalter arealene for fremtidige generasjoner. Uten grunneierne hadde ganske sikkert ikke allemannsretten vært slik vi kjenner den i dag. Og husk da også at grunneiere ikke er en ensartet gruppe. Grunneiere er enkeltpersoner, sameier, aksjeselskaper. Grunneiere er allmenningene, kommunene og staten. Grunneierne er deg og meg.  Men kort oppsummert er grunneiere både private og offentlige, i mange varianter.

 Friluftsloven i dag Utfordringene på friluftslivets område er på mange måter veldig annerledes i dag enn da friluftsloven ble vedtatt i 1957. Særlig har presset fra masseturismen blitt mer synlig de senere årene. Verden inviteres på besøk for å beundre våre naturattraksjoner, og fristes med den myteomspunne allemannsretten. For å verne om allemannsretten i møte med økt press, er det viktig at kunnskapen om pliktene og grensene er like gode som kjennskap til rettighetene. I grunnen passer det fint å sitere det kommunalkomiteen sa i sin innstilling til Stortinget i 1957. Uttalelsen er like aktuell i dag:

«En må være oppmerksom på at den store ferdselen som følger med moderne friluftsliv ikke uten videre kan innpasses i de gamle sedvanerettsregler. Særlig gjelder dette rundt større byer og tettbebyggelser og langs de vanlige innfartsveiene.»

Friluftsloven trådte i kraft 1. juli 1957.

Gratulerer!

Les mer i boken om friluftsloven:

Friluftsloven 60 år  - HURRA.

 

 

Storskarven med kulturminner.

02.07.2017

Ny Ti på topp er satt ut , i dag Storskarven på Hanestadsiden rett sør for grensa. Kun 1 topp igjen nå, Digerkampen i Einunndalen neste søndag. Vi gikk stien opp langs Sjøbekken fra skogsbilveien på vestsiden av Glåma. Fin sti å gå opp til Nordisætran. Stopp her for velfortjent rast i sola,vi spiste på Vestfjellas flotteste brygge og restaurant! Herfra opp til toppen av Storskarven 1024 moh, hvor skilt og tang ble satt ut. Flott topp med god utsikt i flere retninger. God matpause igjen før vi tok den gamle seterveien til Nordisæteran sørover mot Såttan og Hanestad. Turlederen viste oss tre gamle seterboplasser til gardene Nordre og Søndre Grøtting på Hanestad. I dag er de i ferd med å forsvinne ned i bakken, vær og vind har tatt helt overhånd. Store avstander hadde seterfolket til disse gamle boplassene og et slit uten like sammenlighet med dagens driftsmetoder. Igjen traff vi innerblink med været, kun en meget kjapp regnskur på 10 minutter fikk vi. Stint nordover var det hele dagen, det heter at værskillet er ved Barkald. Enslig reinsdyr så vi, lenge trodde vi det var en sau....som stod ved det nedlagte fjøset på Nordisætran. I dag kun 4 deltakere, tusen takk til Gunnar Vestby som guidet oss trygt på hele turen og ikke minst bidro med kulturminne historier fra området.

På topen, bak ser du Øvre Nordisæter sjøen og langt der bak Trontoppen !

Nedre Nodisæter tjønna,fint sted og med flott brygge som vi brukte til kvileplass.Søvollen, i dag er det ikke mye som minner om en stort seteranlegg for 100 år siden

Historisk drømmetur på Dovrefjell.

01.07.2017
HISTORISK DRØMMETUR med sykkel på Dovrefjell og Ringveien rundt det nedlagte skytefeltet. Deler av veien skal tilbakeføres til naturen kommende år, kanskje var dette siste sykkelturen her.TOPP vær og hyggelige turdeltakere .45 km er runden. Nesten femti moskus så vi, noen stod plantet midt i veien (se dyrene på bildet). Turlederne Irene og Johan R fikk ordnet opp slik at 15 syklister kom seg forbi !🇳🇴🏆
 

"Selvsagt mye flott natur hele turen på ringveien om skytefeltet. I Grøndalen måtte vi ha en god stopp for disse moskusene "stengte veien". Det ordnet seg etterhvert. I bakgrunnen ser vi Snøhetta massivet med største topp på 2286 moh.""

Stolpejakten i Alvdal.

30.06.2017

Nå kan vi også i Alvdal tilby Stolpejakten. Systemet med Stolpejakten er av relativt nyere dato, ble introdusert i Norge første gang i 2014. Med bidrag fra Hedmark Fylkeskommune og Gjensidige stiftelsen kan vi i Alvdal Turforening i samarbeid med Alvdal Idrettslag,o-gruppa tilby dette fra dags dato og frem til 1. nov. Ordføreren i Alvdal Johnny Hagen fikk æren av å scanne første stolpe sammen med turforeningsleder Johan Ragnar Eggen.  Stolpen er plassert meget sentralt i Alvdal Sentrum. Vedlagte brosyre mener vi skal være informativ om prosjektet. Brosjyrer ligger også på alle butikker, turistinformasjon, bensinstasjoner i bygda. Gå også inn på  www.stolpejakten.no. Vi ønsker lykke til med Stolpejakten.

Stolpejakten 2017 i Alvdal.     

I beste sommervarme åpnet ordfør Johnny Hagen stolpejakten i Alvdal.

På toppen av Norges Nasjonalfjell - Snøhetta.

25.06.2017

Årets mest krevende 10 på topp tur er Snøhetta på Dovrefjell med sine 2286 moh. er besteget. I dag er skilt og tang satt ut og toppen kan bestiges frem til 10. oktober! Skikkelig innerblink i dag med vær og føre, bedre kan det ikke bli i et fantastisk landskap. Litt snø her og der hadde vi, men det er vi vant til. Vi gikk roligt med flere pauser underveis, over 7 timer brukte vi tur retur fra DNT hytta Snøheim. Ruta er godt merket helt opp til toppen. Litt trening bør en ha på en slik tur, det er mye stein underveis. Snøheim er et utroligt flott sted med høy standard og ikke minst gode måltider. Turleder Johan Ragnar Eggen fikk opp 8 av 9 turdeltakere. Flott system med "shuttel" buss fra Hjerkinnhus, totalt 5 avganger hver dag , et meget bra tilbud.Stor ros til hyggelige turdeltakere for en fenomenal flott turdag på Norges tak. For de som skal bestige toppen senere i år er stikkordet: Du har noe å glede deg til!

Spente turdeltakere klar ved Snøheim etter bussturen opp. Snøhetta stortopen helt bakerst.

Det ble feiret på toppen....vi klarte det! Nydelig og helt spesiellt varde.Mye stein er det ...men fint å gå på så sant det ikke har regnet .

Nydelig kulturopplevelse i Baugsberget på lille Sankthans aften.

22.06.2017

Kjempeflott og spesiell kulturoppevelse med Kåsen kara i kveld kl 21.00  - på toppen av Baugsberget med sine 907 moh.  Egil Skarpsno fra garden Kåsen i Alvdal på fløyte og Magnar Tronsmoen med gitar og sang. Nydelig toner i en flott atmosfære ute i en flott natur. Godt varmt vær uten vind,dog rikelig med mygg...Noen kjørte bil helt opp til P-plassen i hyttefeltet, noen gikk helt nedenfra fra hovedveiene. 40 glade turdeltakere tok turen opp. En helt spesiell turkveld som vil bli husket lenge. Vi håper på repetisjon, på en heller annen topp! Takk til  musikerne  for en spesiell kveld. Vi håper at innsamlet kollekt til artistene ga et lite fortjent honorar.

Gode toner på toppen av Baugsberget

Flott våravslutning i Baugsberget.

21.06.2017

Forsommerens siste nærmiljøtur gikk i kveld oppi Baugsberget. Først opp tæ Toppen av Alvdal der me kunne nyte panorama utsikt over Alvdal-midt i væla. Videre oppom Stupet som og er et bra utsiktspunkt, også videre opp mot Baugsberget og fulgte så den nymerka stien nedatt om Klokkarhaugen. 6 deltakere og to bikkjer gjekk den fine turen som virkelig er å anbefale, finfin turrunde er dette. Vi satser på to-tre nærmiljøturer i september også. Tusen takk til Brit Iren og Else Helen for ide,redigering og gjennomføring av vårens 5 flotte turer!

Utsikten er fenomenal fra TOPPEN av Alvdal. Her har du utsikten mot Steia rett på sølvfat. Turdeltakerne ble så betatt av utsikten at de gikk ned på kne!

"RE-ÅPNING" AV GAMMELVEIEN TIL BARKALD

18.06.2017

Det ble et relativt beskjedent besøk på Langodden Gård iforbindelse med gjennåpningen av Gammelveien etter siste tids opprydding langst traseen. Det er ei travel tid for alle og på Steimoegga var det midtsommerturnering og fotballglede for unge fotballspillere som også trenger supportere fra foreldre og besteforeldre. Likevel var det 14 registrerte innom "kafeen" til Henrik og Gina Langodden på Langodden Gård. Av de 14 har vi trukket ut Eva Skovro Enget som vinner av et gavekort på 400 kr. Gratulerer! Vi utelukker ikke at vi prøver å få med Gina, Henrik og Eivind med servering her i 2018, da vi muligens markedsfører traseen som "Glåmastien". Vi anbefaler alle som har mulighet til å sykle turen, totalt 21 km. fra Steia til Barkald stasjon. Et besøk på Langodden Gård er også turen verdt, dette er en fantastisk flott ryddig og veldrevet sted. Vi takker igjen "kafesjef" Henrik og Gina for nydelig servering.

Lang 3

Årets beste utsiktstopp er Måna!

16.06.2017

Alle fjelltopper er flotte og hver enkelt har sitt eget preg. Topp nr 5 i vårt TI PÅ TOPP oppegg for i år, Måna med sine 1117 moh., har dagens 5 turdeltakere på fellesturen bestemt er årets utsiktstopp! På toppen har du hele Tylldalen servert på sølvfat, enorm utsikt øst og sørøver helt til Trysil ,Sølnkletten og Rondane er lett å se nordover. Dette er en kjempetopp som vi anmoder du må bestige. Vi gikk fra Urstrømsetra, det er nok kortere å gå fra Barkald eller Gaupskardet. Flott turområde rikt på botanikk og kulturminner. Vi gikk på den seterveien som garden Urstrømmen brukte på vei til Urstrømsetra. Bjørn Langleite har gjort en kjempejobb her med rydding,merking og skilting av gamle ferdselsveier. Nydelig vær hele kvelden med god temperatur uten insekter. Du kan glede deg til når du skal til toppen! Tusen takk til  Bjørn Langleite som viste oss en liten del av det flotte Alvdal.

Nydelig utsikt alle veier fra toppen av Måna.

Fra Gaupskardkampen, vi skal krysse Gaupskardet og så opp til toppen bak til venstre.Bjørn hadde mye å vise oss på turen, her ved et gammelt kultur historisk sted i Gaupskardet

Såttan - det perfekte turområde.

14.06.2017

Kveldens "Bli kjent i nærområdet"gikk til Såttan ovenfor Steia. Med start fra Kattmoen er det kort vei opp til Såttan på 666 moh., som jo kjent er bredden av den store Glåmsjø under siste istid. Vi så ingen is eller sjø i kveld..... ! 11 stk deltakere i kveld i et nydelig vær. Fint og tørt å gå på Såttan, før vi visste ordet av det hadde vi passert Hølfurua og stoppet ikke før vi var på Gapahuken og Løveburet  - se bilde. Her koste vi oss med nista vår i en flott sommerkveld. Samme vei tilbake og igjen med flott utsikt over bygda vår. Tusen takk til Gry Brandsnes som var turleder og guide når de faste turlederne var på skoleavslutning for barnebarn. Takk for en flott kveld. Neste onsdag er siste før ferien - da til Baugsberget.

En av mange flotte gapahuker i bygda - her Løveburet oppe i Tronsvanglia. Meget flott sted!

Flotte bilder til fotokonkurransen i vårmåneden mai.

12.06.2017

På Alvdal fotoklubbs medlemsmøte den 7. juni ble det gjort en juryering av bildene til Alvdal turforenings fotokonkurranse " Ut på tur, sommer som vinter" 2017.
På førsteplass og vinneren av et gavekort på kr. 500,- ble Oddny Kvalvik med et luftig panoramabilde mot Rondane (det store bildet)

På andreplass og vinneren av et gavekort på kr. 200,- kom Bodil Bomann med et turbilde fra en rusletur langs Glåma.

På tredjeplass og vinneren av et gavekort på kr. 100,- ble Nina Skovro Enget med et luftig bilde med utsikt over bygda fra Heimkletten.

Vi gratulerer!

 
  Vinner av fotokonkurransen Oddny Kvalvik.

2 premie . Bodil Boman har tatt dette flotte bildet.3 premie - tatt av Nina Skovro Enget. Flott bilde.

Vissmannkletten med taubanen og gamle Folldalsveien.

11.06.2017

Kjempeflott søndagtur TI PÅ TOPP til Vissmannkletten 1098 moh.Toppen ligger på grensen mellom Alvdal og Folldal, nydelig utsikt til Folldal og Haustdalen. Tørt og fint i terrenget med god temperatur uten insekter. Med start fra Svartåsen gikk det svært lett å bestige toppen, skilt og tang satt ut og nødvendige fotografering selvsagt. Vi tok runden om Storskardvola og Reinslia med et lite innslag av den opprinnelige gamle Folldalsveien. Her ligger det mye historie i veien! Herfra på god sti med god utsikt over Rondane og Folldal til hytta på Reinslia. Her hadde vi matrast på den gamle kabelvinkelen for taubanen mellom Folldal og Alvdal. Taubanen var 34 km, hadde 4 vinkler med mannskapshytte  (Grimsmoen,Sagbekken,Reinslia og Vinkel 1 i Sølndalen). Taubanen som var den lengste i Nord-Europa når den ble bygget først på 1900 tallet, hadde 333 bukker og kisen ble fraktet i hele  820  kibber som hver rommet 330 kilo med kobber- og svovelkis.Strøm ble hentet fra Egnunnfossen hvor kraftlaget  fikk bruksrett fra gardene Einabu og Strålberg. Driften foregikk over en lang periode, fra 1907 til 1967.På den tiden var dette litt av et industrieventyr og et kjempeprosjekt ut fra datidens ressurser. 15 turdeltakere storkoste seg på hele turen. Tusen takk til Johan Ragnar Eggen med bidrag fra Bård Randmæl som fortalte kulturhistoria om taubanen og til turleder Brit Iren Stormoen som guidet oss trygt gjennom dagen.

Gamle Folldalsveien fra Verket på Folldal til Grimsbu og over til Lovises hytte på Plassen i sin opprinnelig forfatning på deler av strekningen.

Hytta på Reinslia - i dag til fritidsbruk - var en av 4 vinkler og kontrollposter på taubanen mellom Alvdal og Folldal.På topen av Vissmannkletten, her var det litt vind faktisk men til å leve med.

Onsdagsturen ruller videre - 12 år.

09.06.2017

54 spreke turdeltakere var med på jubileumsturen onsdag,denne gangen var det mer enn bare 12 årsdag å feire: Til sammen har Onsdagsturen nå tilbakelagt 96.000 kilometer i 19.043 turer. Peder Stalund og Ola Øien ble dessuten hedret for sine 51 turer, men må se seg slått av Torbjørg Bjørn som har lagt lista på 52 turer. Dette gjelder altså siste året! Kitty Gløtheim har strikket 50 Onsdagstur luer !! og som er levert deltakerene - se bildet. Utrolige prestasjoner og tall. Mere statestikk ang Onsdagsturen: Se arkivet vårt her på  hjemmesiden: 26.nov 2015 og 1. juni 2016. God onsdagstur videre! Foto: Alvdal Midt i væla.

Onsdagsgeneralen Kåre Dalen likte selvsagt den nye lua godt. Kitty Gløtheim, som er en erfaren tudeltaker og har strikket alle lurene. Kreativt og god id ikke minst.

Enda bedre kjent i nærmiljøet - i kveld Hauståsen.

07.06.2017

Vi har mange svært nydelige nærområder i alle grender.  De fleste egner seg som flotte og naturlige turområder. Området "Hauståsen" ovenfor Sjulhus og Skurlaget er muligens ikke så kjent for folk flest.  Vi har nå fått merket opp sti til den gamle skogsbua, som vil bli restaurert i løpet av året hvis ting går som planlagt. Hauståsen har flott jomfruelig skogsterreng som gjør det trivelig å gå her. I dag har vi gått opp til skogsbua, videre over Hauståsen med kjempeutsikt vestover og ned igjen på sørsiden og tilbake til utgangspunktet i Hauståsen boligfelt. En runde på 4,3 km på for det meste på gode stier.  Litt småregnet i kveld, nydelig gåtemperatur.  9 stk var med, takk til Brit Iren Stormen som turleder og Marian Eggen som guide.

Den gamle Mellesmo blir råflott når den er ferdig restaurert. Her ser vi hele turfølget som villig stiller opp til fotografering.

Nå kommer det skilttavler på Østkjølen.

05.06.2017

NÅ KOMMER DÈT STORE KARTTAVLER på Østkjølen. Det er satt ut 440 skilt på Østkjølen - fra Tron toppen til Jutulhugget de to siste årene.  Vår skilt ekspert Bjørn Langleite har i vinter fått laget 4 store skilttavler. God oversikt med kart og info og ikke minst med strektegning fra avdøde Helge Ness øverst til høyre på hver tavle. Smith Reklame AS har produsert tavlene. Bjørn har stor kompetanse på området og gjør en stor jobb for oss og fellesskapet. Det vil i sommer bli satt ut skilt i Baugsberget, Sten og Brandvollberget. God tur med gode tavler og ikke minst skilt.

Bjørn i sitt rette element - her med 4 store skilttavler som blir hengt opp nå i sommer.

 

 

Turorientering - trim for ALLE.

31.05.2017

Alvdal Idrettslag ved Orienteringsgrupp, en god og viktig samarbeidspartner for oss, meddeler oss at allerede nå er det klart for TURORIENTERING. Totalt er det satt ut 31 poster på Haustdalen (området rundt  Lauvhaugen og Tjørnåsten) samt 10 poster på nytt flott kart "Steia Øst". Postene står oppe til  24.september. Materiellpose selges på Alvdal - Tynset Sport AS, avd Alvdal for kr  250. Dette er en flott og spennende måte å lære seg kart og kompass på og ikke minst ble godt kjent i terrenget.  Vi ønsker deg lykke til med turorientering 2017.

Bilde tatt på en liten høyde mellom Tjørnåsten og Lauvåsen.

En perle i nærområdet - fossen i Tronsåa.

31.05.2017

Bli kjent i nærområdet, det er mye mere å se enn du aner. Sesongens 2 "Bli kjent i nærmiljøet" tur til fossen i Tronsåa i Tronsvanglia var et ukjent sted for mange av de 21 fremmøtte.Noen hadde vært her men ikke mange.Flot lett tørr sti fra starten til naturstien Jenny's promenade. Rikelig med fotografering ble gjort, herunder bildet som ble tatt av turlederne Brit Iren Stormoen og Else Helen Lillestrøm. Velfortjent rast ved gapahuken til  Brandvoll Helselag. En kort liten fin kveldstur som gledet mange.

Fossen i Tronsåa - en perle i nærområdet.Nydelig sti i området rundt Tronsåa i nedre Tronsvanglia

Sommer og høstprogrammet er utsendt.

28.05.2017

Vårt sommer- og høstprogram for 2017 er klart. Lagt i alle postkasser i Alvdal og utsendt til alle våre medlemmer landet over -  hos mottakeren 30.mai. Du finner også programmet utlagt her på hjemmesiden vår. Programmet omfatter våre arrangementer og tiltak sammen med samarbeidspartnere helt frem til ny vintersesong i november. Vi  håpe at du finner programmet interessant og spennende. Vi ønsker deg en riktig god tursesong!

Folder2017

Herlig TOPPtur til lilleboren til Tron.

25.05.2017

Helt på grensa mot Tynset nord for Tron toppen ligger lillebroren Vesletronden 945 moh.  Lillebor fordi den er 721 meter lavere enn storebroren. Men vi vet at lillebror spiser sunt og godt så om noen år er den kanskje like høy som den 12 år eldre storebroren. Fin sti med utgangspunkt i setra til Kari Ann Kristiansen . Brottvangen heter den og er opprinnelig Tynsetseter fra en gard på Kjæreng. Her ble det ryddet på slutten av 1700 tallet og har som mange setrer hatt mange eiere fra gammelt av. Kari Ann har setret fra 1976. I området rundt setra og opp mot Vesletronden var det tusen sau på beite, i dag er det ingen sau som beiter lenger.  Nydelig flott sti helt fra setervangen og som går helt frem til toppen.  Skilt og tang er satt ut i dag, og 12 deltakere sørget for klipping på sine 10 på topp kort, i tillegg kom det tre toppgåere i egen pulje. Herlig tur med god turtemperatur og lett regn første del av turen.  Lavt skydekke  gjorde at vi kunne hatt bedre utsikt, men alt vær har sin sjarm på slike turer. Takk til kjentmann Bjarne A. Müller og turleder Johan Ragnar Eggen som fikk oss trygt opp til tross for noe uklarheter hvor toppen egentlig var.... se tekst i bildene (kun på PC)

"Vesletronden - 945 moh. - et ukjent område for mange TI PÅ TOPP gåere. Det nærmeste vi har vært her er "Kalven" litt lenger øst."

Fint å gå på denne årstiden selv om været ikke var perpekt for mange.På vei til toppen - TRON med sine 1666 moh blir stor i forhold.

Første forsøk på det som vi trodde var toppen, fint her også men ikke helt på toppen med sine 9445 moh.Bjørn Langleite og Nils Flaten prøver seg med en frekkis....klipping med tanga på toppen , selv om vi var langt unna toppen. Men ingen lot seg friste.

Første tur " Bli kjent i nærmiljøet".

24.05.2017

Bli kjent i nærmiljøet, 1 tur er avholdt i kveld. Hver onsdag fremover til og med 21.juni. Åpningsturen gikk til Plassen Skole og gapahuken ved Folla. Vi gikk også nordover på den flotte elveforebygginga en liten bit. Nydelig vær og skikkelig smak av vår i lufta. 5 stk var vi i kveld, neste onsdag er det fossen i Tronsåa og da håper vi på enda flere deltakere. Kontaktpersoner for Bli kjent i nærmiljøet turene er Else Helen Lillestrøm og Brit Iren Stormoen.Takk for en flott sesongstart og tur!

Flott langs Folla og jordene ved Trøeng og Neslund.

Kverbergsberget - med flott TI PÅ TOPP start.

21.05.2017

Sesongens første fellestur og topp gikk til Kvebergsberget  713 moh. Nydelig turområde som gleder alle turgåere. Opp fra Kverbergsveibommen - flott merket sti til det historiske stedet "Klæhølet" - se info på bilde. 13 deltakere + hunden Chaplin. Tang ble satt ut på toppen - her vokser det også "ulvelav" som ble brukt som giftmiddel  - se bilde. Nydelig kvileplass med panoramautsikt, her må vi stå med store bannere når sommertoget kommer 14. juli. Flott runde tilbake om hyttefeltet og over berget ned til gamle seterveien. Lett regn med sjarmerende tåke av og til med god temperatur. Takk til  Bjørn Langleite som turleder og superlokal kjent og ansvarlig for turskiltene i området. Alle topper har flott utsikt, men denne er bedre enn de fleste faktisk.

Interessant og spennende kulturhistorie - rett i nærmiljøet. Flott hjemmested for klær for 200 år siden.Ulvelav - lys grønn som vokser på tørre trær. Finnes ikke mange steder i bygda vår. På bilde: Bjørn Langleite.

Fotografering for den som vil, kjekt å ha i samlingen. Flott topp punkt men en må ut på kanten for å få utsikt.Imponerende flott skilt over hele Østkjølen -totalt 440 skilt, fra Trontoppen til Jutulhugget.

TI PÅ TOPP 2017

18.05.2017

Fredag 19. mai legger vi ut 10 på topp materiell for salg på Alvdal Bok- og Papirhandel AS. I år for 36 gang og topp nr.360!! Årets topper består av både små og store topper,dette er et tiltak for folk flest. Det er en rekke fellesturer - totalt 7 ulike turer. Allerede 21. mai går første turen til Kvebergsberget, Kr. Himmelfartsdag er det fellestur til Vesletronden. Mere om alt dette om mere til finner du i informasjonsmateriellet. Kostnad kjøp klippekort: Medlem enkel kr  200, familie medlem kr  300, ikke medlem kr 300,familie ikke medlem kr 400. Toppene står oppe til midt i oktober måned.  Vi ønsker deg og dine riktig mange gode TOPP turer.

Fra Breisjøkinn mot Store Sølnkletten med sine 1827 moh.

 

17 MAI

17.05.2017

GRATULERER MED DAGEN og GOD 17. MAI TIL ALLE. I år markerer vi nasjonaldagen med flagg fra Baugsberget. I fjor flagget vi fra Sten. Samtidig som vi feirer vår nasjonaldag, vil vi også gi vår hyllest til Rune Skogheim som har ryddet og merket "Rune Skogvei" fram til utsiktsposten. Her er det ei flott utsikt over bygda vår, og vi anbefaler alle til å legge turen hit.

17 mai

Fotokurranse mai 2017.

07.05.2017

Viser til arrangement nr. 22 i vinter og vårprogrammet vårt.

Vi avslutter konkuransen med også å legge vekt på vår motiv.

 • Bilder med flotte motiv av en ny årstid - den vakre våren.
 • Allle motiv som viser en ny og spennende årstid.
 • Motiv av blomster - folk - dyr - snø og vann med sol. Bruk fantasien!
 • Sendes innen 31.mai  til Alvdal Fotoklubb for bedømming: alvdal.foto@gmail.com
 • 3 gavekort  - totalt kr 1200
 • Vinnere offenliggjøres her på hjemmesiden.

Alltid trivelig og spennende med mai og vår!

 

EN på topp og TI på topp!

05.05.2017

EN PÅ TOPP  vinterutgave med Bjønnåsen, 924 moh på Østkjølen. 2 Gavekort a kr 924 er trukket på styremøtet den 3. mai.  60 navn i boka.  Uttrukket ble Ivan Granrud og Bjørn Langleite. Vi gratulerer.

TI PÅ TOPP   - sommerutgave. Materiell legges ut for salg fra fredag 19.mai. Løp og kjøp når den tid kommer! God topp turer!

 TI PÅ topp - her fra Himalaya!! Vi får håpe ikke årets topper blir så krevende!

Drømmedag på Dovrefjell.

30.04.2017

I samarbeid med Folldal Turlag er det som vanlig arrangert Vårskitur på Dovrefjell. Også denne gang med start fra Fokstua ved  E6 ' en. Her tok vi på oss skia ved bildøra.Turområdet er sørover mot Folldal og Grimsdalen. Her er det flere topper på 1600- 1700 tallet moh. og området er en del av Rondane Nasjonalpark. Drømmeforhold med kjempegode skiforhold,og snøtepper som knapt finnes noe annet sted i Sør-Norge.  8 stk deltakere og borte var vi i 8 timer fra bilen. Noen tok en kortere rute, 6 stk tok turen opp til Halvfarhø på 1687 moh. Underveis dit var det laaaaaange flotte nedoverbakker og en laaaang motbakke.  En  fantastisk dag som ble avsluttet med middag på legendariske Dovregubbens hall. Tusen takk til Arne Lohn som arkitekt og som lommekjent i området!

Turdeltakerne var så begeistret at hendene ble hevet over hodet !

På toppen - 1687 moh - Halvfarhø!Uendelige snøvidder - maksimal turopplevelse.

Mens vi venter på våren...etter 6 måneder vinter.

26.04.2017

Per dato -26.april - er det lite følelse av vår og sommer. Det vi vet er at den kommer om få dager. I 1. mai helga vil det fortsatt være gode skiforhold i løypenettet vårt på Østkjølen. Det kjøres med snøcooter fredag - følg med på skisporet.no. I helga er det 6 måneder siden vi kjørte første gang denne sesongen - så det er rekordlang sesong.  Blir det finvær så benytt muligheten til en siste skitur i vinter. Søndg 30. april er det fellestur på Dovrefjell. Av andre sommertilbud så minner vi på at trimkassa på Sten "går" fort fullt, jfr reportasje her på denne siden. Onsdagsturen går året rundt - innpå 50 stk deltok på dagens tur.  Sommer- og høstprogrammet  kommer i slutten av mai. Ti på topp blir utlagt rett etter 17. mai - avhengig av vær og føre. Kort sagt: Alltid noe å glede seg til.....med Alvdal  Turforening.

Fra toppen av Sten - 905 moh. Flott tur og topp!!

BF - BJELLA PÅ STEN

22.04.2017

Da har den tidligerer omtalte BF - bjella endelig kommet på plass på Sten. Offisiell åpning i kald vind og delvis snøbyger gjorde stunden til en kald fornøyelse. BF - bjella er sponset og kommet etter en ide fra BF bygg. Med en god del besøkende på Sten håper vi folk som ikke kjenner til BF bygg, samt de som gjør det kan finne disse aktuelle ved evt. byggeplaner. Da er det bare for turfolket og legge turen til Sten og ringe i bjella når toppen er nådd. I fjor passerte vi 2900 besøkende på Sten og er det mulig å nå 3000 ??? Likevel er helsegevinsten og at folk kommer seg ut det aller viktigste.DSCN0018

Hyttefolket i Gardvikåsen tar ansvar for fellesskapet.

15.04.2017

Hyttefolket tar ansvar for fellesskapet. Under det årlige skirennet arrangert av Gardvikåsen Vel langfredag ble det tegnet hele 14 familiemedlemskap i Alvdal Turforening!!Vi sier tusen takk for tillitten og lover gode skispor i området under forutsetning av tilstrekkelig nok snø.

Bak initiativet og vervinga står Else Helen Lillestrøm personlig, hun er også styremedlem i Alvdal Turforening. Alle i Alvdal og Savalen området kjenner Else Helen og hva hun står for! Her er det alltid tydelig tone og rett på sak på en fin og ryddig måte. Hun er blanet annet kjent for å ikke være redd for å ta i et tak og skaper alltid trivelig stemning rundt seg. Vi håper saken kan være en ide og motivasjon for andre hyttefelt i bygda vår. Vi sier tusen takk til alle som har latt seg verve og ikke minst til  Else Helen. Bildet: Else Helen sammen med Turid Voll  palmesøndag - sammen sørget de for hyggelig og god servering hvor hele omsetninga gikk til fellesskapet!

 

Gardvikåsen endelig

Den koselige bålpraten.

12.04.2017

Som kjent har vi svært mange flotte turområder,sentrumsnært som langt inne i villmarka. Et flott område for mange er Aumdalen-Dølbekken-Svartbekkjølen på vestsiden av Glåma. Dagens annonserte lille kosetur for 3 stk gikk til området rundt Illmyrkletten. Her gikk vi en forholdsvis kort skitur med påfølgende koselig bålprat halvveis om stort og smått. Riktig så trivelig var det for oss alle sammen. Lite snø var det men den snøen som var kunne vi gå greit på. En flott påsketur skrives inn i minnboka og fotoalbumet!

Koselig bålprat ved Illmyrkletten i Alvdal  Vestfjell.

Glimrende påsketur gjennom Rødalen og med servering i Gardvikåsen.

09.04.2017

Flott skitur gjennom Rødalen fra Stubsjøen på Nytøa for 11 stk palmesøndag. Kjempegodt skiføre med få barflekker. Noe sugende føre selvsagt men med felleski gikk det greit. Turens lengde er 18 km, vi hadde en god kvil på Søgårdsvangen etter seks km. Også  innom skistua Jervheim etter 4 km men den var stengt faktisk. Særdeles trivelig å komme frem til Gardvikåsen og gapahuken ved Vassbakken, her var det servering for oss og mange ti talls til som var innom i løpet av dagen. Vertskapet Turid Voll og Else Helen Lillestrøm serverte både trøndersodd, kaffe og kaker med mere. Hele overskuddet går til oss og  oppkjøring av skiløyper i området. Kreativt og særdeles godt jobbet av Turid og Else Helen - tusen takk.  En flot tur var det gjennom Rødalen og ikke minst for alle som besøkte gapahuken. God påske.

Rett før kvile ved Søgardsvangen - med felleski går det fint i bakkene.

Noen barfekker var det underveis, men færre en forventet.Ingen ting er som Kvikk Lunsj i solveggen.

Flinke damer - Turid og Else HelenMye fok innom i løpet av dagen , vi antar minst 60 stk. Sjefskokkene i forgrunn.

Vi er klare til påske - er du?

07.04.2017

Vi er klare til  påske med skiløyper, turtilbud og åpne serveringstilbud.  Det er ikke til å legge skjul på at den milde værtypen de siste ukene har gitt noen utfordringer for oss alle sammen. MEN det er gode skiforhold i høyden og således ingen grunn til ikke å bruke tilbudene. Palmesøndag går første fellestur gjennom Rødalen - 7 stk påmeldt allerede - plass til mange flere, ta kontakt med turleder Johan Ragnar Eggen, mobil 95 87 39 07. Palemsøndag er det servering i den nye gapahuken i Gardvikåsen - her kan du også kjøre helt frem. Allmannstua er åpen fra søndag til søndag - altså hver dag i påska.Vi vil oppdatere jevnlig her på hjemmesiden og facebook gjennom hele uka om vår virksomhet og statusen på løypekjøringa. GOD PÅSKE.

 

Siste "nynytt" palmelørdag: Pga høy dagtemperatur søndag og kaldere værtype fra natt til tirsdag i påskeuka (11.april)  vil vi tirsdag og onsdag preppe over alle påskeløypene.

 Påsken2017

Nettportalen www.OpplevAlvdal.no

04.04.2017

Vi minner om den flotte nettportalen www.opplevAlvdal.no  I Alvdal er vi så heldige at mange kreative og handlingskraftige folk innen reiseliv,handel, næringsvirksomhet samt lag og foreninger har sammen med Alvdal Kommune som stor økonomisk bidragsyter, bygget og drifter nettportalen i dag.Rent formelt er det organisasjonen Opplev Alvdal (het tidligere Alvdal Aktivitet) som har driftsansvaret for portalen. Alvdal  Turforening er medlem av organisasjonen og deltok på årsmøtet  for kort tid siden. Denne portalen bør du på lik linje med vår hjemmside, Alvdal Midtivæla samt Vg,no og DN.no besøke minst en gang per dag!. Delta aktiv på portalen, send inn bilder, kom med forslag til forbedringstiltak med mere. Det er viktig for oss ALLE sammen i bygda vår. God lesing med www.opplevalvdal.no !

OpplevAlvdalSymbol

Flott 2 dagers tur til Breisjøseter med vårsmak.

02.04.2017

Nok en vellykket 2 dagers tur til  Breisjøseter Turisthytte i Alvdal Vestfjell. Strålende varme og smak av vårluft,det er alltid hyggelig. De fleste møtte opp ved Atnasjø kafe lørdag morgen. Herfra i roligt tempo opp lia og forbi Sjølisetran hvor jo som kjent  bildet "En vinternatt i Rondane" ble malt etter 10 års arbeide! I år tok vi en helt ny rute, Vesle grytdalen og over til Holmsjøen. Deilig sol og vindstille underveis med flere gode raster. Delvis dårlig snøforhold noen steder men fint å gå på lyngen også. Koselig sosialt  på kvelden med kjemegod 3 retters middag med påfølgende bløtkake og kaffe i peisestua. Kortspell og sågar en liten dans ble det også plass til. Søndag tok de fleste hjemturen langsetter bilveien, totalt 10 km. Mye snø har allerede tint så det er litt utfordringer til påsken, men det ordner seg nok også i år. Flinke turdeltakere med høy sosial kompetanse, totalt 15 stk til middag. Tusen takk igjen til vertskap Anne Marie og Halvor for nok en særdeles trivelig helg. Flinke turledere Per Bergsvein Støen og Johan Ragnar Eggen. Åretst turdeltaker gleder  seg allerede til  neste  år!

1 kvil ova bjørka ved Sjølisetra hvor det er norges beste utsikt mot Rondane.

Tradisjonelt bilde tatt på Breisjøseter , legg merke til hvor lite snø det er per dato.Holmsjøen, mye snø og god varme. Fint skiføre.

Mellom Holmsjøen og Breisjøen langsetter elva Sølna. Fint her!Litt lite snø noen steder men det er ikke noe å bry seg om.....

STEN 2017 og se på "GUNNAR"

01.04.2017

Naturperla Sten med kort vei og flott utsikt håper også i 2017 på mange besøkende og stor trafikk. I 2016 var det 2869 besøkende fra 1. april t.o.m. 1. november, skal vi sammen klare 3000 i år?? Ny bok er lagt ut 1. april. I år har vi også satt ut en gummi-frosk her og vi er sikre på at flere hundre tar turen bare for å kikke på denne. Frosken har fått navnet "Gunnar" ettersom det er Gunnar Bråten som har tipset oss om ideen, og det er også han som har betalt frosken. Vi håper mange ser om "Gunnar" i sommer, men håper at han får være i fred og at ingen spiser han opp. Vi takker igjen Gunnar Bråten for den artige ideen og den flotte gaven!

Sten 2017

Midler til skilting - HURRA!

29.03.2017

Hedmark Fylkeskommune og Gjensidige stiftelsen har i møte 23. mars bevilget kr 220.000 til oss for mere skilting i Alvdal. Vi fikk også i 2015 betydelige midler til skilting fra samme instanser, disse pengene ble brukt til skilting på Østkjølen - fra Tron til  Jutulhugget. Vi er meget takknemlige og ydmyke for å ha fått innvilget vår søknad i år igjen, vi sier tusen takk. Midlene vil denne gang gå til skilting i området Dæhlie - Sten - Strømmen, Moan - Lovises Hytte - Baugsberget, og innover mot Haustdalen og Sølndalen så langt midlene rekker. Vår mann på området, Bjørn Langleite lagde en kjempegod søknad som fylkesrådet i Hedmark sluttet seg til. Bjørn har allerede gode planer på hvordan jobben skal gjøres og med hans store kompetanse på området  håper vi sammen å få gjort mye av jobben dette året. Vi gleder oss til skiltingen kan starte og til sommeren!

Turdeltakere på vei til Tylldalen  9. oktober 2016 - studerer skiltene ved Allmannstua.

Innerblink på skituren i Rendalsfjella.

25.03.2017

Dagens skitur mellom Søvollen ovenfor Undset i Rendalen til Johnsgard Turistsenter i Sømådalen ble en særdeldes vellykket tur på alle måter. Godt skiføre, storstlått natur, uendelige lange flotte floer, ingen bratte bakker hverken opp eller ned, den varslede vinden som aldri kom,godt snøscooter spor på deler av strekningen, ingen uhell av noe slag, trivelig turdeltakere og kjempegod 3 retters middag på Johnsgard er en del av mange gode superlativer for turen. Turens lengde er 34 km (eller rettere sagt 33,8 km målt på Gps!), 8 timer brukte vi på turen. Tempoet var roligt og jevnt, turen passer for alle dersom en har gått en del på ski og er i normal grei form. 3 raster underveis, hvorav den lengste ved brua over Sølna ved Skjellåvollen i Sølndalen. Fantastisk utsikt flere steder underveis og særlig på sørsiden av Gloføyken - her får en deler av både Sølnsjøen og Femunnd servert på fat! Turens kanskje høydepunkt; nydelig 3 retters middag på  Johnsgard Turistsenter, med egenkjøpt kald pils eller brus! 10 deltakere pluss turleder Johan Ragnar Eggen som loset guppen trygt over. Takk for at vi fikk oppleve dette, vi håper å få komme hit igjen ved senere anledning.

Ved Misterkolvet - der elva Mistra starter, Rendalssøln toppan i bakkant.

Kjempeutsikt flere steder på turen - sør for Gloføken ser du østover mot Femund og sørover mot Sølsjøen.Trivelig stopp ved Sølna i Sølndalen - Skjellåvollen. Fin liten gapahuk her det også.

 

Flotte lange vårdager i vente!

24.03.2017

 

Knallforhold i alle løyper nå om våren - bilde mot Rundvangen og Tron. Gode skiforhold.Vi går mot slutten av en rekordlang vintersesong.Siden 1. november har vi preparert skiløyper, vi står sesongen helt ut til påska og enda lenger ved behov! En tør minne turfolket på hvilke skimuligheter vi har nå i vårmånedene. Hele løypenettet vårt på 130 km er oppkjørt, og vi satser på å preppe igjen ved behov til påske. Det er å håpe at vær og snøforhold vil vedvare til etter påsken.

Allmannstua vil være åpent helt frem til 1. påskedag.

Vi har en rekke arrangementer og tiltak utover. Skitur i Rendalsfjella 25. mars, 2 dagers tur til Breisjøseter 1. og 2.april, Rødalen med Gardvikåsen palmesøndag.

Det er servering i gapahuken i Gardvikåsen palmesøndag - ligger ved bilveien. Tur på Svartbekkjølen onsdag i påska,måenskinnstur gjennom Vestfjella tirsdag. Kort sagt; noe for enhver smak. Og ikke minst ; flotte løyper i alle traseer, slik som på bildet - Østkjølen mot Tron. Vi ønsker en god sesongavslutning!

 

 

Alle tiders søndag på Gammelsetra.

19.03.2017

Nok en flott tursøndag, i dag på hytta til Magnvor Stenhaug på Gammelsetra -  Haustdalen. Nykjørte løyper i morgentimene, kjempeforhold  i "Åsan rundt" runden. Spesial  skiløype fra Streitlibakken ova Gammelsetra, forbi hytta til Magnvor og over til Grønhaugen på baksiden av Høgåsen i anledning dagen, kom gjerne med tilbakemelding på den nye løypa! Meget flott hytte med anneks er det Magnvor eier. Selve tømmeret i hytta kommer fra garden Skardenget langt inni Sølndalen. Satt opp i 1965 av hennes far Olav Samuelshaug. Nydelig utsikt mot bygda og Tron, langt sør skimtes Rendalssøln med sine 1755 moh. Totalt er det 5 hytter i dette området, foruten Magnvor har R. Åsheim, A. Samuelshaug, H. Trøen og B. Skundberg flotte fritidssteder. Godt med besøk, 70 gjester. Magnvor spanderte hele dagens omsetning til oss, raust gjort - tusen takk. Beløpet går til skiløypekjøring selvsagt. Takk til Magnvor for tilbudet til fellesskapet glede og hennes to medhjelpere Margit Randmæl og dattera Marianne.

Dagens vertskap, Magnvor i midten , dattera Marianne til venstre , Margit Randmæl til høyre.

Ingen tvil om at det her er servering - koselig.Hytta ligger flott til med og utsikt sør- og vestover.

Supertur paret!

17.03.2017
Svært ofte er disse to å se i skiløypen på Østkjølen. Alvdal Turforenings turveteraner Astrid på 85 år og Bård Randmæl inne i sitt 89 år. De pleier helsa og nyte naturen så fort de har mulighet både sommer og vinter. Sea turforeninga ble stifta i 1981 har døm vært med på utallige turer og husker godt den første turen. I turforeningens regi opp på Store Sølnkletten i 1981. Det ble en lang tur, dro fra bygda 07.30 og var tilbake igjen 22.30. På turen hadde de måtte dele av maten... sin til noen som hadde lite næring i sekken, og innom moltemyra hadde turen også gått. Fram til 2007 har de gått alle 10 på topp turan, sea da har de tatt en 7 av de 10 årlig. De sier de er heldig med helsa og heldig som har hverandre og at døm begge er i samme form. Eksempler til etterfølgelse og Alvdal Turforening ønsker paret fortsatt mange fine turer sommer og vinter.
Paret er også kjent for sitt enorme engasjement for dugnader. Bård har vært  bl.a. svært sentral i bygginga av det første klubbhuset på Steimoegga og reisinga av den første Allmannstua i 1986. Ved bygging av den andre Allmannstua i  2003 gjorde begge to en formidabel jobb. Fortsatt er det aldri nei å få til dugnadshjelp!
 
Astrid og Bård i sitt rette element - her på Allmannstua.

Nydelig vårdag på Hamndalen!

12.03.2017

STRÅLANDE skidag på Hamndalen. Første smak av vår - helt topp. Serveringa foregikk ute - nydelig vær og utsikt nordover mot Tron, Fåset og Tynset. Sosial prat på verandaen - noe som er svært så viktig og nødvendig.Strømingan stilte med kaker, vi hadde kjørt over utstyr fra Allmannstua. 60 gjester var innom i løpet av dagen.Flotte  løyper i området  - helt inn til Savalen med start fra Basheim og Kjell Olav Skogli (Måna).Tusen takk nok en gang til familien Noreng - Arne, Oddveig, Frank og Marianne , med sin gjestfrihet. Vi håper å få komme igjen neste år også!

Arne har pusset opp setra mye de siste årene og har blitt litt av et sted. Nydelig utsikt og flotte skiløyper i området og også flott turterreng om sommeren gjør området atraktivt.

Svært vellykket Krafttak mot Kreft.

11.03.2017

Dagens arrangement Krafttak mot Kreft arrangert av Alvdal Bygdeungdomslag ble svært vellykket. Kjempevær og fint å sitte på verandaen gjorde dagen perfekt. Mye Foran med bøsser: Knut Harald Skogli og Kristin Plassen, Fra venstre bak: Sivert Kløvstad, Håkon Wolden Bruseth, Inge Olav Murud og Mari Steimoenfolk ute i løypene, over 100  gjester innom på Allmannstua. Ungdommene serverte bl.a. deilige kaker,sodd og varm solbærtoddy. Hele inntekten av salget går i sin helhet til kreftsaken.  Det ble også solgt lodder til saken for kr 2.000. Imponerende flinke ungdommer som ordnet opp. Vi i  turforeningen spanderte selvsagt gratis husleie og fri bruk av våre varer. Tusen takk til  ungdommen og Alvdal Bygdeungdomslag for en flott dag og verdifullt bidrag til Kreftsaken.  Navn på bildet: Hold muspekeren i bildet.

Velkommen til Allmannstua og  Krafttak mot kreft lørdag 11.mars.

Langløypa Moldstad - Kvebersvangen.

07.03.2017

Vi har mange kilometer med skiløyper når alt er oppkjørt, 130 km medregnet påskeløypene i seterdalene. En av våre mange flotte skiløyper er mellom Nedre Kverbergsvangen til Moldstad på Bellingmo (alternativt motsatt vei !) Inntensjonen vår er at alle grender skal  ha et skiløypetilbud. Flott område med masse dyrespor, god utsikt undeveis med et preg av jomfruelig terreng med massevis av spennende trær og alt anna som er under steien. Se www.skisporet.no for kart og info. Du kan også prøve skiløypa som går fra Øvre Kverbergsvangen over Urstrømsetra og ned til Moldstad. Dette er også ei løype som er veldig flott og  populær når den er  kjørt. Vi ønsker god tur i langløypa vår i de store skoger. Foto:Inger N. Pedersen.

 

Flott terreng er det på strekningen. Her nedenfor Limåsen.

Nesten til himmels med Kari Prest.

05.03.2017

Årets familiskidag på Østkjølen og Allmannstua er avholdt i dag. I konkurranse med VM sending på ski fra Lathi og 50 km'eren og ikke et altfor bra vær, ble det registrert over 70 gjester på skistua. Natursti fra Kvebergsvangen og Sjulhusvangen med 21 innlverte klippekort.Fasit og vinnere blir kunngjort om få dager.Flott sportsandakt med god tale av Kari Prest. Utdeling av smaksprøver fra TINE og lokallaget med Kristian Stormoen Lillebo.TINE har et utrolig stort sortiment og gode smaker. Kari Prest har behov for skyss som vi alle kjenner til. Nydelig snøscootertur på hovedrunden med Tronsvangen - selv om været ikke var helt topp. Obligatorisk stopp på Tylldalsutsikten (963 moh) for skriving i boka. Over tretusen har sålangt skrevet siden snøen kom. Her traff vi på turforeningens initiativtaker Sigurd Thoresen. Sammen ble vi enige om at nærmere himmelen kommer vi ikke!  Takk for nok en flott dag på Østkjølen.

TREKNING  AV VINNERE Naturstien - 22  inneverte klippekort:  Tanja Holt, Maja Brandsnes, Bendik ledang Åsen, Aron Øynes, Sigve Strømmen Skarpsno

Alltid trivelig å komme til topps - denne gang Tylldalsutsikten på Østkjølen.

TINE familieskidag - nydelig smaker. Løp og kjøp.Kari Prest prøver seg som snøscooter kjører......det gikk veldig bra. Bak turgruppe i retning Allmannstua.

Fellesskapets finansiering av skiløyper.

28.02.2017

Vår viktigste og største inntektskilde medlemskontingent og/eller støtte til skiløyper, er selve økonomiske grunnlaget for drifting av løypeprepareringsutstyret vårt i et løypenett på 120 kilometer.

Aktive brukere er jevnt over veldig flinke til å bidra til dette fellesskapet, noe vi er svært takknemlig for.

I vinter har vi på våre sosiale medier flere ganger anmodet alle aktive brukere til å bidra til fellesskapet og det har gitt synlige og gode resultater. Likevel anmoder vi fortsatt ALLE aktive brukere av våre skiløyper til å gi et bidrag til fellesskapet. Giroblankett med informasjon ligger her på hjemmesiden vår.

Oppkjøring koster penger, en maskintime koster minst kr 1300 pr. time. Årlig total kostnad er kr 500.000 - en halv million. Foruten å dekke ordinære driftskostnader må også avskrivninger (verditap på utstyret) dekkes inn hvert år.

Tylldølan avsluttet vinterferien med servering og løypekjøring!

26.02.2017

Vinterferien er over for for denne gang, en uke med mye aktivitet og tilbud.Allmannstua har vært åpen søndag til søndag - totalt 8 ganger og vi har hatt rett oppunder 600 gjester. Overskuddet fra serveringa går i sin helhet til løypepreparering over hele bygda. Kjekt med gode venner fra Tylldalen, i dag med Terje Redtrøen og Lars Fredrik Eggen som stod for serveringa sammen med Arne Helge Dahlen fra Alvdal. Tylldøler er kjent for å ta i et tak; de stilte med egen snøscooter og sørget for gode skispor på hovedrunden ved siden av den trivelige vetskapsjobben! Vinterferien har vært vellykket selv om været har vært litt av og på med flere snø- og vindomganger. Løypepreppingen i seterdalene og Savalen gleder mange og det har vært lagt ned mye ressurser her.  Det blir selvsagt prepping igjen til påsken i hytte- og seterdalene.  Tiltaket EN PÅ TOPP - kom i gang til vinterferien og har hatt flere besøk, og kan bestiges til etter påske.

 

Terje har kjørt løype med snøscooter og skispor på hovedrunden opp fra Tylldalen. Så klar for servering.

SOLAN GUNDERSENS HODELAMPERENN

23.02.2017

I dag torsdag 23. februar starter SOLAN GUNDERSENS VINTERLEKER for 19.gang i Sandeggbakken!!! Kl. 19.00 er det offisiell åpningsseremoni med underholdning og stort fyrverkeri. Rett etter at åpningsseremonien er over ønsker SOLAN GUNDERSEN og vi i ALVDAL TURFORENING velkommen til hodelamperenn med fantastiske premiegaver fra vår gode sponsor SYNNØVE FINDEN. Dette er et lekbetont skirenn for alle fra 0 - 100 år, hvor vi ønsker at alle finner gleden av Å GÅ PÅ SKI. Solan håper at mange stiller til start i kveld, VELKOMMEN.

Solan - i egen person. Klar for Sandegga.

Etterhåndsomtale:  

Vellykket Hodelamperenn igjen i Sandeggbakken.Topp skiforhold for 70 deltakere - noe som er mindre enn vanlig. Alle deltakerne fikk i premie ost fra Synnøve Finden som var sponset. Tusen takk for støtten. Takk til Elisabeth og Nils Flaten som teknisk ansvarlig hos oss for dette populære tiltaket.

Hodelamperenn i fantastisk omgivelser.

Den trivelige vertskapsjobben.

19.02.2017

Allmannstua har i et normalår åpent omlag 35 ganger, medregnet høståpent, før snøen kommer. Til dette må vi ha vertskap som kan fyre opp, hente vann, heise flagget, ta imot turfolket og servere sultne gjester. Jobben er givende med hyggelige besøk og ikke minst mange gode samtaler med besøket. Alt av nødvendig utstyr er på skistua, det eneste du må ha med er kaker til serveringa. Du kan også ligge over dagen før serveringa på Allmannstua, vi har seks senger til disposisjon. De aller fleste vakter er besatt i vinter, det er selvsagt mulighet for å være med på opplæring for nye vertskap. Ta kontakt med oss i styret. Allmannstua er viktig for oss økonomisk, ved siden av medlemskontingent er dette en av våre viktigste inntekskilder. Netto overskudd fra serveringa går til oppkjøring av skiløyper over hele bygda! På bildet  Bodil Bomann og Bjørn Langleite som var dagens vertskap. Godt besøk i dag med 110 navn i boka. Allmannstua skal være et sosialt sted der bygefolket, turister og  hyttefolket møtes og har det hyggelig. Ekstra triveligt er det når små unger tar turen opp og får leke seg i bakkene. Velkommen igjen alle sammen!

 

Den trivelige vertskapsjobben - i dag med disse to . Bjørn Langleite og Bodil Bomann.

Klart for EN PÅ TOPP.

17.02.2017

Nytt tiltak i år som vi håper vil glede mange. Ta deg opp til Bjønnåsen 921 moh på Østkjølen.Ligger ikke langt fra Allmannstua,godt merket både fra Gildevangen (Vatnehytta) og Kvebergsvangen. itt jobb er det å komme opp,det er selvsagt ikke  kjørt løypespor til toppen. Det er satt ut  rød kasse med trimbok. Se tiltak nr 2. i vinter- og vår prorammet vårt. Alle som skriver navnet sitt i boka er med i trekning av 2 gavekort a kr 921.Tiltaket varer frem til 23. april. Dette er er god trening til sommerens 10 på topp. Vi ønsker  god tur til Bjønnåsen og EN PÅ TOPP.

På denne grana er det satt ut rød trimkasse for skriving av navnet ditt.

Eventyr vinter i Alvdal.

10.02.2017

Nok en flott vinterhelg i Alvdal. Siden 1.november har skiføret vært kjempebra,det er ikke mange steder i landet som har så gode skiforhold som oss. En aktiv helg med nyoppkjørte skiløyper både på Østkjølen og Plassen fra Litrøa helt opp til Åsvangen. Brukbart med folk ute, særlig lørdag. Hundeløpet Femundløpet passerer like ved kommunegrensa i Marbulia med kjempeforhold både for hund og sjåfør. Vi hadde tråkket med snøscooter løyper inn til  leden - noen turgåere tok  turen dit søndag. Jordet ved Nordhaugan ble nykjørt lørdag og noen få benyttet seg av det annonserte tibudet søndag.Godt besøkt på middagserveringa  til MORSDAGEN selvsagt. Allmannstua på Østkjølen hadde åpent på vanlig måte søndag,58 gjester og omsetning  kr 2.820 som går uavkortet til  løypekjøring over hele bygda!!

Vi håper og tror at vintereventyret fortsetter. Det er rikelig med snø og vi garanterer topp forhold så sant værforholdene er samarbeidsvillig. Til vinterferien i uke 8 vil vi preparere løypene i seterdalene som åra før. Allmannstua er åpen i hele vinterferien. God tur i eventyrland i Avdal.

TOPP forhold på Østkjølen - bak ser vi både Høgroden i Rondane og Store Sølnkletten (ikke med på bildet her)-

 

Hundespann i godt driv  i retning Grimsbu. Kjempeforhold i bakkene ved Nordihaugan. Maten smaker vi som vet alltid kjempegodt også!

Allmannstua på Østkjølen på sitt beste! Kjempeforhold i skiløypen både på Plassen og Østkjølen. Bedre kan det vel ikke bli.

Fantastiske dager i USA.

07.02.2017

Grand Canyon - utroligt stort - 17 km i bredde. Vanskelig å få frem dybden - bør oppleves. Fin gåtur nedover - bratt hjem igjen - litt uvant.

Flott tursti i Palm Springs ""2 kortere varme turer i "Big Crack Slot Canyon".  Som i geologiske områder i Norge, mye spennende å se.""

Vegg i vegg med Stillehavet - flott skue, blomstringa starter i februar.Walk of Fame. Kan ikke reise til California og Los Angeles uten å ha besøkt denne berømte gata. Tror at vi alle sammen ble imponert. Svært mye spennende å se.

 

Fredag 20. januar 2017 møttes både gamle og nye turvenner på Gardermoen for å ta fatt på Alvdal Turforening sin store tur til USA. Totatl var vi 29 stk i reisefølget.

Etter en 11 timers flytur var vi fremme i Los Angeles (delstaten California) hvor vi skulle være i 3 netter. Både Hollywood, Beverley Hills og Walk of Fame var første post på programmet etter en god natt. Dagen etter ble det vandretur i Torrey Pines, en statlig drevet naturområde sør for Los Angeles. Vanskelighetsgraden på vandreturene i USA blir nok litt annerledes bedømt enn i Norge. De sikrer seg på alle mulige måter for ikke å bli saksøkt hvis noe skulle skje med turistene! California har 350 soldager i året og hadde ikke hatt regn på 7 år!. Derfor unte vi dem styrtregnet som kom etter vandreturen vår.

Dag 3, 4 og 5 var vi i Palm Springs, et yndet feriested for amerikanerne med enda varmere klima enn Los Angeles. Dog var det her snø på fjelltoppene og guiden vår frydet seg over skyene på himmelen. Det var visst et sjeldent syn! I området rundt Palm Springs møter 2 jordskorper hverandre og det vises på fjellformasjonene vi vandret i de dagene. Området egner seg meget godt for dyrking av grønnsaker og frukt og størsteparten av druer, frukt, grønnsaker og dadler i California kommer fra dette området. Innhøstingen skjer 4 ganger i året!

Dag 5 dro vi til Grand Canyon (Arizona). Kjørte og kjørte og kjørte gjennom endeløse ørkenområder og etter 10 timer og 800 km var vi fremme ved sørsiden av Grand Canyon. Vi var da på ca. 2300m over havet og vi kjente en viss spenning på hva morgendagen og soloppgangen skulle vise oss. Litt hutrende i 21 kuldegrader kl.07.00 om morgenen fikk vi se en fantastisk soloppgang hvor Grand Canyon åpenbarte seg. Det er vanskelig å fatte hva naturen har skapt i løpet av mange millioner år! I 2 dager fulgte vi forskjellige "trail" ned i Cayonen, noen ganger luftige passasjer og flere av deltakerne fikk utfordret noen grenser. Men takket være fantantiske guider kom alle seg både ned og opp av Canyonen. Noen avsluttet dagene i Grand Canyon med en helikoptertur over Canyonen, et utrolig flott skue!

Dag 8 kjørte vi fra Arizona til Nevada og Las Vegas. Snakk om kontrastenes tur. Las Vegas ligger på en slette mellom fjell i nord, sør øst og vest. Etter å ha spist middag på "byen" første kveld, var noen på musikkshow med Santana, mens andre vandret på "the Strip" (hovedgata i Las Vegas). De store hotellene med alle casinoene ble nesten i mestelaget for trauste døler ;-) Heldigvis fikk vi vandre en tur i fjellene Red Rock Canyon vest for Las Vegas dagen etterpå. Om kvelden var det den siste middagen før avreise hjem igjen. Det føltes som vi hadde vært borte i ukesvis i stedenfor 12 dager fordi vi opplevde så mye.

Takk til  Explore Travel  i Fredikstad som var teknisk arrangør og ikke minst guidene Hanne og Leah i USA, som ga oss en uforglemmelig tur! Tusen takk også til alle 29 deltakere som bidro til kjempegod turstemning!

(Se også tekst inni bildene, hold musepeker over bildet)

 

 

 

 

 

Vellykket KOM DEG UT DAGEN.

03.02.2017

Den Norske Turistforening (DNT) har 2 nasjonale KOM DEG UT DAGEN arrangementer. Vinterversjonen er alltid første helga i februar og høstversjonen alltid første helga i september. På vegne av DNT NØ har vi markert dagen. Vi hadde lagt opp med TURTIPP-natursti med 12 poster opp til Allmannstua. Likeså et tilbud om Valentinløype med overraskelser ved Allmannstua. Innpå 30 stk leverte klipperkort vedr TURTIPP. Mye folk ute i løypa, 110 gjester skrev i boka på Allmannstua.Omsetninga fra serveringa går i sin helhet til  finansiering av skiløyper over hele bygda. Ikke sol men nydelig stille vintervær med rim i trærne.

Uttrukket med premie i TURTIPP: Barn: Birk Hansæl,Kristoffer Måntrøen, Petter Steihaug,Frida Gulløien, Leonis  Hajrizi ,Markus N. og Sebastian Stormoen. Voksne: Helene Gulløien, Jan Sagplass, fam. Øvyind Randen, Berit Kjellman.

 

Klippekort hentes ved legendariske sekkfurua - da er det bare å legge i vei!

Kom deg ut dagen 2017 - viktig med varme valentin hjerter........ Alltid noe godt å finne i Valentinløypa - et valentinhjerte smaker fortreffelig.Helene Gulløien og Randi Nesmoen Skogli i aksjon på en av TURTIPP postene.

Alvdal-Tynset Sport AS gjør det igjen!

03.02.2017

Alvdal-Tynset Sport AS avdeling Alvdal gjør det igjen. De har sponset ny værtemperaturmåler til oss igjen på Allmannstua. De gjorde det for 2 år siden også, det slites hardt fordi det er mange som gnir og tar på det. Sport'n er en av våre mange gode samarbeidspartnere. Vi sier tusen takk. Sport'n gjør det også igjen på andre områder: de leverer alt av utstyr til skituren - fra topp til tå.  Blant annet felleski som så mange har kjøpt og funnet svært anvendelig det siste året. Vårt råd er: Ta kontakt med Sport'n på Steia. Stein (bildet), Ingrunn eller Else Iren gir deg topp service. God skitur med utstyr fra Sport'n.

Avdelingleder Stein Halvorsen foran en del av det store vareutvalget .

USA

24.01.2017

Som de fleste sikkert har fått med seg dro Alvdal Turforening på tur til Southern California og Grand Canyon fredag 20. januar. Totalt 29 stk., deriblant turforeningens leder Johan Ragnar Eggen og nestleder Arne Helge Dahlen. De første dagene har gått med til besøk i Hollywood, Beverly Hills og vandring i Torrey Pines State Park m.m. Guiden på bildet er ei fantastisk dame, og har faktisk besøkt Norge og danset Rørospols. Været har vært noe skiftende, men det har ikke påvirket humøret til den glade gjengen og alle de fantastiske opplevelsene deres. ( Tekst fra AHD)

AHD 23

Hold hunden din i band!

17.01.2017

Det er god tradisjon i vårt store løypenett å ha menneskets beste venn med på tur. Vi har inntrykk av at alle turgåere har gode erfaringer med dette og at det er en gjensidig respekt for hverandre. Likevel så får vi i styret tilbakemeldinger på at det fra tid til annen er noen hundeeiere som ikke har hunden sin i bånd. Dette fører av og til til at hunder kan komme overraskende på turgåere og ikke minst at andre hunder i band får juling i et ubevoktet øyeblikk. Dette er skremmende for både hund og eier i en tenkt situasjon, og vi oppfordrer alle hundeiere å ha hunden i bånd. Avslutningsvis så anmoder vi alle hundeiere til å bidra økonomisk til fellesskapet med oppkjøring av skiløyper.

Slike skal det gjøres; hund i band.

Vinter- og vårprogrammet er utsendt.

13.01.2017

Program for første halvår 2017 er nå utsendt. Vi håper det vil bli godt lest og gi turglede til mange. Det er giro på midtsidene for innbetaling av medlemskap og støtte til skiløyper, løypemaskin og ny snøscooter. Elektronisk versjon med giro finner du her på hjemmesiden. Årets program vil gi deg en komplett oversikt over alle turaktiviteter  - selvbetjente og fellestiltak. I vinter vil vi kjøre en kampanje for at alle aktive brukere av vintertilbudene skal bidra til fellesskapet. God lesning!

AlvdalTurforeningVinterVårProgramForsideL

Hofteopererte Nils sørget for Romjulstrim trekning.

06.01.2017

Ingen jul i Alvdal uten Romjulstrimmen. I år for 33.gang - en god tradisjon i bygda! Trekning av Romjulstrimmen med 36 innleverte klippekort ble gjort fredag efta 6.jan i Mullergata 33 hos Nils Flaten. Nils er som kjent for mange hofteoperert for kort tid siden. Lite mobil til ham å være for tiden,dog kan han brukes til blant annet til  Romjulstrekning.Med bind for øynene dekket av Liverpool skjerf (fotball lag i England....) og keiserhatt sørget Nils for disse trekningsresultatene (overvåket av Johan Ragnar Eggen og Elisabeth Flaten):

Tursekk: Lina Halvorsen Hvamstad

4 marsipangriser: Linda Strypet Nilsen, Kristine Holt,Josie Halvorsen Hvamstad, Tanja Holt

2  kvarte skikkelige griser fra Neslund Slaktegris: Berit Gjelten og Bente Måna.

Vi takker alle for god innsats!

Med godkjent metode fra Lotterie tilsynet sørget Nils Flaten for disse trekningsresultater i utgave nr. 33 av Romjulstrimmen.

Start nytt turår 2017 med bruk av gavemidler etter Sverre Haugrud.

01.01.2017

Flott nyttårshelg på Almannstua med åpning nyttårsaften og 1.dag nyttår.Mye vær og vind med varmegrader i går og sterke vindkast med snø i dag. Greit besøk begge dager sett i forhold til været. Etter Sverre Haugerud sin begravelse har vi fått gavemidler til bruk på skistua (se artikkel på hjemmesiden 11.des.).Det er innkjøpt ny vimpel og ny komfyr. Begge to var rimelig nedslitt.I dag har vi tatt begge gavene i bruk, flagget blåste verdig og flott i vindkastene til minne om Sverre, komfyren ordnet med varmt vann på et blunk. Dette kommer svært godt med i driften av skistua. Vi sier tusen takk for den flotte  pengegava etter Sverre  Haugrud. Allmannstua er forøvrig åpen hver søndag i hele januar.Vi ønsker alle et godt nytt turår.

Ny vimpel på Allmannstua. Innkjøpt etter midler fra Sverre Haugrud sin begavelse.Ny komfyr er innkjøpt på skistua - gavemidler fra Sverre Haugrud sin begravelse kom godt med. Tusen takk.

Romantisk sledetur med hest i romjulen.

30.12.2016

6 dag hestetur innover Vardmoan ble avholdt med 6 detakere. Mye fønvind og varmegrader gjorde at vi kanskje ikke fikk de gode juleglansbidene som vi har hatt  de siste ukene, men en flott opplevelse var det uansett.God stopp halvveis for bålbrenning og kaffekos hører alltid med hestetur i romjulen. Tusen takk til  Oddbjørn Steien og Arvid Røsten som stilte med hest.

Stopp halveis for bålkos i krysset Vardveien - Vardtjønna. Alltid hyggelig med varme utendørs.

 

For andre gang på Allmannstua, men nå på ski!

26.12.2016

Med iver og pågangsmot startet vi på Kvebergsvangen med Allmannstua som mål – og dit kom vi!. Litt knall og fall ble det, men mye latter,

Bare mor, Abedeh, har hatt ski på bena før. For Ibrahim, Ezathulla og Jawid var det første gang. Det blir nok ikke den siste. Imponerende hvor for de forstod grunnleggende teknikk. Minstemann, Ibrahim, nøyde seg ikke med bare én tur i utforbakkene, nei. Han måtte renne ned flere ganger.

 På bildet fra venstre afgahnerne: Abedeh, Jawid, Ibrahim, Ezathulla og Karin og Johan

--

Takk til Karin Platou og Johan Nesteby som tok med våre nye landsmenn igjen til Allmannstua. Se repotasje på hjemmesiden vår 11.sept i år.  Kjempeflott dag på Østkjølen og Allmannstua. Nykjørte løyper i dag tidlig, god temperatur og solen fremme av og til. Godt besøk i dag med over 90 gjester. Takk for besøket - vi har åpent igjen 31.des (nyttårsaften) og 1.dag nyttår.

Kjempedag igjen på Almannstua  På bildet fra venstre afgahnerne: Abedeh, Jawid, Ibrahim, Ezathulla og Karin og Johan -

 

Vårt program i jule- og nyttårshelga.

22.12.2016

Vi er godt forberedt til jule- og nyttårshelga! 

Alle skiløyper er kjørt over de siste dagene. Våre 2 driftsopratører er klar til å tråkke løyper vedbehov. Vi vil prepare igen ved behov de mest trafikerte løypene som Østkjølen og Åsan rundt. Se skisporet.no, Facebook og her på hjemmsiden for fortløpende oppdatert info. Den meget tradisjonelle Romjulstrimmen kan vi selvsagt by på, klippekort med informasjon kan du printe ut her Romjulstrimmen 2016 .Allmannstua er åpen 2. dag jul, nyttårsaften og 1. nyttårsdag. Har du lyst på sledetur med hest i Romjula  så er dette mulig 6 dag jul. Onsdagsturen selvsagt onsdag i  romjula.

Vi ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nyttår!

Juleprogram

Vi ønsker alle en riktig god jul!

21.12.2016

Vi ønsker alle medlemmer, brukere, samarbeidspartnere,venner, og sympatisører av oss en riktig god jul og godt nyttår.

AlvdalTurforeningJulekort1216

Kjekt med skilting.

18.12.2016

Som du sikkert har registrert er det kommet opp en rekke nye skilt på Østkjølen i tilkytning til skiløypene. Totalt er det nå satt opp 440 skilt på 123 stolper og trær! Prosjektet er finansert sammen med Hedmark Fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen. Tusen takk for godt samarbeide. Skiltene er spredt fra Tron toppen til Jutulhugget. Prosjektet er tilnærmet ferdig, avsluttes neste år med å sette opp infotavler på P-plassene og sikkert noen flere skilt på gjengrodde gamle stier. Vi håper at de nye skiltene er med på å øke turgleden ytterligere - sommer som vinter. God skiltur!

Flott sted - Leirdiket. Sentralt punkt mht informasjon enten du skal oppover eller nedover.Langt til skogs........ her i Vesleskardet mellom Kvebergsangen og Moldstad på Bellingmo.

Flott minnegave etter Sverre Haugrud sin begravelse.

11.12.2016

Sverre Haugrud døde 21.november 86 år gammel og ble begravet ved Egnund kapell fredag 2.desember. Han var oppvokst i Strålsjøåsen og hadde sterke interesser for natur og utmark. Sverre var medlem i Alvdal Turforening gjennom mange år og gledet seg over vår virksomhet både sommer som vinter. Under begravelsen ble det gitt kr 6850 som de etterlatte ønsket skulle godskrives Alvdal Turforening, Allmannstua. Styret har bestemt at pengene skal brukes til bl.a. ny vimpel og ny komfyr på Allmannstua. Vi sier tusen takk for den storslåtte gaven. Vi lyser fred over Sverre Haugruds minne.  Portrett foto: Hanne Voldseth Haugrud.

Ny vimpel og komfyr vil bli anskaffet fra midler etter Sverre Haugrud sin bisettelse. 

Tar grep om fremtida med ny snøscooter.

06.12.2016

Årsmøtet den 24. november på Søberg Gård gikk enstemmig for kjøp av ny snøscooter. Tynset Bil og MC AS har et godt utvalg og gode tilbud. Viktig å handle lokalt, så valget var ikke veldig vanskelig. Den gamle var 7 år gammel og det er alltid et balansepunkt mellom nykjøp og vedlikehold av gammelt utstyr. Mellomlegget ble i underkant av kroner etthundretusen. Snøscooter er viktig for oss i perioder av sesongen. Først og fremst til tråkking av løypene før vi kan bruke løypemaskina, men også til ryddding og inspisering av løypenettet. Frakt av varer og personer til Allmannstua må en også ha snøscooter til. I vinter- og vårfolderen som kjem rett på nyåret blir det mer info om investeringen, herunder ønsker om bidrag fra medlemmer og sympatisører. Kjøpet er sålangt finansert av eget maskinfond. Se  vårt arkiv fra gamle saker, se repotasje 6.april 2010 vedr. forrige kjøp.

Fornøyd etter kjøpet, fra venstre leder Johan Ragnar Eggen, driftsoperatør Audun Eggset og Roar Nilsen, selger Tynset Bil og MC AS.

Allemannsretten - rett til ferdsel i utmarka.

30.11.2016

Hedmark Fylkeskommune har i kveld på Tynset avholdt en temasamling ang  Allemannsretten. Møtet var åpent for alle, turforeninger etc var spesiellt interessert. Styret i AT stilte med 2 representanter. Foredragsholder var advokat  Marianne Reusch, spesialistpå emnet og doktorgrad i rettsvitenskap. Hun er også redaktør i portalen www.allemannsretten.no, som har mye godt stoff angående temaet.

Allemannsretten er nedfelt i friluftsloven og sikrer at enhver har rett til å ferdes til fots i naturen (friluftsloven § 2), forutsatt at det ikke finnes andre lovfestede begrensninger eller forbud (friluftsloven § 19). Grunneieren har ikke lov til å stenge utmarka for lovlig ferdsel (friluftsloven § 13 .  I Alvdal  er det overhodet ingen noen form for problemer med Allemannsretten,vi har f.eks. ikke utfordringer med ferdsel i  populære stradsoner og private eiendommer. De fleste reglene om allemannsretten ble lovfestet med friluftsloven i 1957.

Tilrettelatte tiltak som oppkjøring av skiløyper,skilting og fysiske inngrep i naturen omfattes ikke av allemannsretten. Som aktiv turbruker og grunneier er det lurt å lese seg litt opp på feltet, på nevnte portal finner du massevis med representativt stoff.

 

Allemannsretten på sitt beste, her på tur i Sølndalen.

Skiløypa gjennom Finnbudalen blir kortere og lettere!

28.11.2016

Skiløypa fra Gulmoen til Aumdalen med en lengde på 8,00 km er blitt 700 meter kortere og lettere!! I nordenden mot Gulmoen  er det anlagt plass for grusuttak. Veien opp fra Hvalveien og til toppen av den lange bakken opp til lokalpunktet Brennbakkmoen blir nå brøytet og brukt til utkjøring av grusmasser. Vi har  tidligere  uttalt oss positivt til reguleringsplan for formålet ,det er flott av naturressurser kan utnyttes. Det er anlagt flott P plass ved start. Ta deg en tur i området ved anledning så får du et innblikk i hva det dreier seg om. Sist preppa her 28. november!

Finnbudalen på sitt beste. Bilde tatt i mars måned. Mye snø her per 28. november, sporene står meget godt.

Frisk start på Allmannstua sesongen.

27.11.2016

Dagens EKSTRA åpent på Allmannstua ble ikke fulltreffetreffer som vi hadde ønsket på grunn av lavtrykket med  frisk vind med nye  snø. Selv på Allmannstua  blåste det relativ friskt fra tid til annen. Audun hadde kjørt opp flotte løyper på morran, men disse ble ikke gamle slik som det snødde og vindet. Ekstra åpningen var for å hylle den flotte vinteren som vi fått. Selvsagt få gjester, vi kunne telle dem på 4 hender.  Neste åpningsdag blir 2 dag jul.

Tidvis blå himmel  i dag, frisk vind relativt ofte. Ikke lett for å få opp flagget....men det gikk.

Flott årsmøte med turniste!

24.11.2016

Triveligt og flott årsmøte avholdt i kveld med 28 deltakere på Søberg Gård. Årsmøtesakene gikk greit, god og grundig drøfting av 8 innkomne saker. Ingen dramatiske vedtak, det er mye å jobbe med for det nye styret. Nydelige møtelokale på Søberg Gård med muligheter for kjøp av både lys og lokalmat.Flott og artig servering med turniste til hver enkelt. Mye god drikke, blant annet tyttebærsaft. Trivelig avslutning med bilder fra naturen av Alvdal Fotoklubb.

Årsmøte innkalling  2016 - 24. nov 

Årsmelding   2016. 

Regnskap og balanse 2016 Alvdal Turforening  (ikke revidert pr 10. nov)

Forslag  Handlingsplan og kontingent 2017.

Budsjett 2017 - forslag 

1. Innkommet forslag - vedr kjøring  klassisk løyper. 

2. Mulig kjøp av ny snøscooter 2016 

3. Mulig utvidelse av løypenettet i Høyåsen

4. Mulig deltakelse i Langløypeprojektet 

5. Mulig utvidelse løypetrase Sjulhusvangen

6.Prinsipp sak vedr fellesturer 

7. Betaling ved kjøring fellesturer. 

8. Skogsbu i Hauståsen 

 

Rapport fra revisor vedr regnskap 2016. 

Valg komiteens  innstilling til årsmøtet:

Årsmøte  2016  - referat. pdf 

  Koser seg med nistepakke på årsmøte. Gjenvalgt leder Johan Ragnar Eggen og Arne Helge Dahlen.

Eventyrlige november skiturer.

17.11.2016

Tiden før jul er for mange ekstra flott med trivelige skiturer i et flott lys blandet med forventninger til jul. Det store snøfallet 1. november gir fantastisk skifohold  både på Åsan runden på Plassen og på Østkjølen. Dagen i dag har vært spesiell flott på Haustdalen med nykjørte løyper, mye snø og ikke minst et fantastisk vær med lav sol og gode vintertemperaturer. Relativ mye folk ute for å teste formen til november  å være. Vi håper på mange slike dager utover.  Foto: Inger Nesteby Pedersen.

Ingen ting er som en flott skitur før jul!

Tidenes SESONGSTART.

11.11.2016

Vinteren 2016/2017 har fått tidenes sesongstart. Allerede 1. november kom det rikelig med snø med ytterligere påfyll flere dager etterpå. 40-50 cm så tidlig på vinteren har vi ikke hatt minst 20 år, kanskje enda lengre siden. Snøen kom "brått og uventet på" både styret i turforeningen og ikke minst for våre 2 utmerkede driftsoperatører Audun og Olav Magne. Vi kommer til å preppe grunnlag i alle ordinære løyper fortløpende med både snøscooter og løypemaskin. Prioriteringa er som før om åra: Plassen/Åsan rundt på mandag og torsdager, Østkjølen på tirsdag og fredag. Onsdag Måna-Hamndalen-Savalen - Strømmen.Lysløypa på Steimoegga preppes mandag til torsdag  for begge stilarter  - klassisk og skøyting. Per dato litt uklart hva vi gjør med Finnbudalen ettersom første del av veien her vil bli benyttet til uttak i det nye grusuttaket. Vi håper på en lang og god skisesong!

 "Fra "Åsan rundt" på Plassen - sjedent mye snø her før jul ...ikke år kom det flere titalls 1. november. Kjempeforhold!!"

STEN 905 moh avsluttes for i år.

02.11.2016

Alvdals mest populære topp å bestige - STEN 905 meter over havet klarte ny rekord i år. Siden 1.april er det 2965 navn i boka frem til dags dato. Det er tohundre og femti navn flere enn samme periode i fjor. Mange tok også turen opp fra 1.januar og frem til nevnte 1. april, likeså vet vi at flere tar turen nå i november og desember. Vi gratulerer alle sammen med god innsats i år. Klarer vi tretusen navn neste år?

Råflott på STEN hele året - fint å gå opp også om vinteren.

 

Ny kjempeflott skitrase ovenfor Skurlaget.

28.10.2016

Som kjent jobbes det nå endelig med ny undergang under RV3 ovenfor Skurlaget. Som en del av et større prosjekt med makebytte mellom flere grunneiere blir det nydyrkning også i området. Dette påvirker også løypetrasen vår. Det er nå laget hele ny løypetrase uten noen form for kostnad for oss som blir flere hakk bedre enn den gamle. Utsikten mot Skurlaget og nordvestover blir knallbra. Meget godt jobbet av Alvdal Kommune,Statens  Vegvesen, Gjermundshaug Anlegg AS og grunneier Erik Nesteby. Det blir spennende å prøve skia her om ikke lenge forhåpentligvis!

Bilde sett sørover, blir råflott her nå med ny løypetrase som kan brukes både sommer og vinter.

Fantastisk oktobertur til Storsølnkletten.

15.10.2016

Dagens tur til Storsølnkletten, Alvdals høyeste og Hedmarks frittstående høyeste topp med sine 1827 moh. ble svært vellykket! Blå himmel hele dagen,ørlite trekk på toppene med klar ren fin høstluft. Hele minus 14 grader når vi startet klokka åtte på Follandsvangen.......!! og gjennom hele dagen var det ikke plussgrader! Flott sosial samordnet gruppe på 12 stk, Storsølnkletten ekspert Nils Flaten sørget for topp og trygg guiding til topps! Ekstra stas var det for ihvertfall 2 deltakere...de har ikke vært på kletten før til tross for å ha bodd i Alvdal hele livet!. Nå er det gjort.

Overrekkelse av ny Konge-pokal til Gjermundshaug - se bilde under. Alvdal og Gjermundshaug  er kjent for sine mange kongepokaler. Denne gang en ny kongepokal til Gjermundshaug-gruppen hvor personalsjef Ole Arne Sandli mottok pokalen.  Begrunnelse: Innovative, sterke fagfolk med topp utstyr som får jobben gjort og har sitt hovedsete i Alvdal. Bedriften har også samarbeidsavtale med  oss.En fin gruppe på totalt 12 stk. Takk for turen folkens. Oda Lødemel Berit FlatenNils Flaten Monia Skramstad Anne Berit Gjermundshaug​, Ole Arne Sandli og Mari Øien fra Gjermundshaug Gruppen​, Tove AummoenAnders Rotstigen SkjøldSimen Andre TrøanElin Lilleeggen​ og Anders Jenssen.

Tusen takk til  Alvdal Friskliv og Gjermundshaug gruppen som tok utfordringen med å stille med noen ansatte. Nils Flaten har nå 2 turer igjen på sitt prosjekt "Sølnkletten en gang hver måned hele  året"  - bli med ham i november og desember!

Ikke ofte grupper med 12 stk på Storsølnkletten 15. oktober, men fullt mulig.

Turleder Nils Flaten overrekker fortjent kongepokal til Gjermundshauggryppen og personalsjef Ole Arne Sandli.

Kjempeflott vandretur på Allmannvegen til Tylldalen.

09.10.2016

Søndagens tur over kjølen fra Sjulhusvangen til kjerka og Tronshallen var knallbra for 10 deltakere. Nydelig turvær selv om sola ble borte men en god følelse av høst og frisk luft  har også sin sjarm! Når du er på Tylldalsutsikten (Kinsesåsen som tylldølan sier det) er du halvveis på turen. Flott gammel ferdselsveg hele turen med god utsikt ned i Tylldalen når vi nærmet oss målet. Allmannvegen hadde nok flere formål, blant annet vandring mellom kirkene i de to bygdene. Ved Øverby fikk vi informasjon om det siste slaget i den store Nordiske krig ,dette skjedde i romjula 1718, her falt det flere på begge sider. Tylldalen fikk sin kjerke i 1736. Den første kjerka i Alvdal var fra 1639 og lokalisert på Randmælsjordet. Det var en sterk opplevelse når vi gikk siste biten av Allmannvegen når kjerkeklokkene ringte for fullt! Ellers er det som vi vet vært mange turer over kjølen gjennom alle tider både i fest og kultur. Allmannvegen har også vært brukt som pilgrimsvei, i stedet for å ta over Kvikne var det mange pilgrimer som turen over til Østerdalen og videre opp til Hjerkinn hvor de fleste pilgrimer kom sørfra. Vi gikk helt til Tronshallen - en km sør  for kjerka -  her serverte norgesmesteren Tylldalen Bygdekvinnelag nydelige rundstykker,vafler og songrøt som bare de kan! Arne Kristian Horten hadde så et flott foredrag om gamle ferdselsveier fra riktig gammelt av, mye av dette var trafikk fra Tylldalen og til Langsjøen og Femund for å skaffe nødvendig fiskemat. Interessant og spennende foredrag! I mosetning til i gamle dager gikk vi ikke tilbake samme vei som vi kom, vi tok drosje....! En kjempeflott tur som kommer på pallplass når årets turer skal evalueres.Tusen takk til Johan Ragnar Eggen som turleder og intivitaker til turen! Og ikke minst takk til våre venner i nabobygda i øst  for godt stell og hyggelig lag. Vi håper å få  komme igjen en gang på besøk.

 Deler av turfolket på tur....her rett før Firkanten ikke langt fra Kverbergsthønna.

Allmannveien ned i lia mot Tylldalen hvor den er sterk og god i perioder. Fra sletta nedenfor Tylldalsutsikten er den noe smal men den blir fort mye bedre nede i la.En flott knutepunkt ved Tveråa (der skiløypa mellom Nordpåsetra mot Rundvangen går). Flotte informative skilt som øke turgleden.

Den viktige helsesaken.

05.10.2016

Onsdagsturen ble som hør og bør merket med ROSA sløyfeaksjonen sammen med Nord-Østerdal Brystkreftforening.

Hele  48 stk deltok på dagens tur.Oddny Kvalvik fra lokalforeningen deltok og delte ut infromasjon og rosa sløyer.  På bildet Berit Skundberg, sekretær i lokalforeningen for N Ø Brystkreftforening og Onsdagstur sjef  Kåre Dalen. Foto: Tore Rasmussen,nettavisa Alvdal Midt i væla.
 Etter endt Onsdagstur på Taverna. Alltid triveligt med kaffe og sosilt samvær etterpå.  På bildet Berit Skundberg og Kåre Dalen.

Stadig rekorder på Allmannstua.

02.10.2016

Ny rekorddag igjen på Allmannstua søndag. Igjen et utroligt fint vær med sol,god temperatur til tross for kald natt og en god følese av høst. Ny rekord til oktober å være med over 100 gjester! God omsetning som går til turfellestiltak over hele bygda. Vertskap tok tradisjonnens tro en god vask både høyt og lavt inne i Allmannstua. Tusen takk til  vaskedamene og vertskapet  f.v. Hallgerd Brandsnes, Randi Grue og Else Marie Espeland.

Allmannstua 2. oktober 2016: Solide vaske og vertskapsdamer, her fotografert fra kjøkkeninngangen på sørsiden.

Kjempeflott fjelltur til kjempeflotte Storfjellet!

02.10.2016

Storfjellet rett sør for Alvdal Sentrum er en kjempeflott topptur. Litt lengre enn å gå opp til den litt mere berømte STEN 905 meter som setter besøksrekord i år med ca 2850 besøkende frem til 1. november. Det er godt merket sti til Storfjellet fra bomkassa til Kvebergskjølen veilag ved RV3 eller fra Sætermoen hvor Storfjellet Natursti jo som kjent starter. Litt annen utsikt en fra Sten selvsagt men alle topper har sin sjarm og utsikt. Dagens tur med Bjørn Langleite var kjempebra med veldig veldig bra turvær, hyggelige turdeltakere - totalt 4 stk - og ikke minst en engasjert og dyktig turleder. Ingen kjenner jo Østkjølen så godt som Bjørn - han er ansvarlig for den kjempestore jobben som er gjort med skilting de 2 siste årene. Storfjellet fikk jo som kjent sin velfortjente Trimkasse før i år, se repotasje med turforslag her på hjemmesiden 19. juli. Takk igjen til Bjørn for en flott tur på Østkjølen.

En av Alvdals flotteste sentrumsnære fjelletopper - Storfjellet 938 meter over havet.

Prosjekt gammel skogsbu i Hauståsen.

26.09.2016

Som kjent mottok vi vederlagsfritt ei gammel skogsbu på 16 kvadratmeter (gnr. 10 bnr.76) fra Astrid Sørhuus Mellesmo i desember 2014. Se reportasje på siden her datert 23.12. 2014. Hverken styret eller årsmøtet har tatt noen avgjørelser i saken sålangt, men det vil være naturlig å starte opp med arbeidet utpå vårparten 2017. En av utfordringene vil være å få fraktet materialer dit, snøscooter fra Sjulhusvangen er vel antageligvis det beste alternativet. Vi har kommet et  stykke med finansieringen, i sommer fikk vi kr 30.000 fra Sparebanken Hedmark og i fjor kr 14.700 etter John Granruds bisettelse - han døde jo som kjent på sin 92 års dag  30.12.2014. Ny barneskole vil være ferdig høsten 2018 og vi satser selvsagt på å være ferdig i god tid før dette. Det er flere ting vi ønsker oss i sakens anledning, en byggeleder er vel det vi ønsker oss mest per dato. En del av jobben må gjøres på regning men en god del håper vi å få gjøre på dugnad. Vi kommer tilbake til saken utover høsten, det er å håpe at årsmøtet i november kan gi videre signaler på prosjektet.

 

 

Både taket og gulvet samt veranda på skiftes i den gamle skogsbua i Hauståsen.

Onsdagsturen til nye høyder.

21.09.2016

Onsdagsturen som fylte 11 år i juni, setter stadig nye rekorder. Mange har 250 turer eller mere, Torbjørg Bjørn har jo som kjent over 500 turer! Rekord denne gang er oppmøtet, hele  56 stk deltok på onsdagsturen med oppmøte  kl 10.00 på Tavernaa 21. september. Mangt kan sies om onsdagsturen, det som er helt sikkert er at dette er veldig bra for helsa både sosialt og fysisk. Neste tur onsdag 28.sept kl  10.00 på Taverna.

Se også disse artiklene på denne siden:

 • 11.03.2016  - 500 turer i Onsdagsuren
 • 16.01.2016  - Nytt medlem i 250 turer klubben
 • 26.11.2015  - Onsdagsturen - en imponerende statestikk.

På onsdagsturen - her er alle velkommen!

Kjemflott avslutningstur til talkum gruva i Tron.

19.09.2016

Siste tur for i år i prosjekt "Bli bedre kjent i nærmiljøet" har gått i kveld til Tron og talkum gruva. Flott tur på under en time fra Tronsvangen, god tørr sti og ikke minst flott utsikt. 6 deltakere og 1 hund! Mye forskjellige mineraler ble forsøkt hentet ut i ulike gruver for over hundre år siden, talkumgruve er det ingen andre steder i fjellregionen. Talkum er som ei stenrøs der sten er fet og kan sammenlignes med kritt fordi det smitter av og kan skrives med. Tusen takk til  Inger P. Nesteby,Brit Iren Stormoen og Else Helen Lillestrøm som har vært arkitekter og turledere bak dette flotte nye  tiltaket i år. Totalt har det blitt arrangert 8 turer. Ekstra stas i dag når damene hadde meg seg fersk lefse bakt i dag!

 

Noe av det flotteste en skal gjøre i turlivet i Alvdal er å gå ned fra Tron mot bygda og Tronsvangen når sola går ned.

Sola går ned mellom Baugsberget og Vola i Vestate. Rast i talkum gruva i Tron.

Syden tendenser på Allmannstua i september!

18.09.2016

Dagens servering på Allmannstua var spesiell på grunn av det svært gode og varme været. Godt 20 varme grader selv om vi skriver 18. september er spesiellt, ja det har vel knapt vært varmere i hele år! Samtlige av de omlag 45 gjestene tok selvsagt kaffen på verandaen utendørs. En nydelig dag som vil bli husket lenge. Tusen takk til Kirsten og Ola som dagens vertskap.

Allmannstua18092016

Godt samarbeid med våre turvenner i Tylldalen.

17.09.2016

Skiltprosjektet på Østkjølen er snart ferdig, en del av prosjektet er at det settes også opp skilt i nabokommunen Tynset i lia ned mot Tylldalen, hvor jo som kjent en del av skiløypene våre går. Ved Rundvangen, Nordpåsetra, Hokstadkjølen, ved Tylldalsutsikten er det satt opp en rekke nye skilt i dag. Terje Redtrøen og Lars Fredrik Eggen fra Tylldalen lastet opp ATV'en og brukte ikke mange timer på jobben. I tillegg kastet de seg bortom Allmnnstua og Firkanten og satte opp en rekke skilt her også. Tylldal IL har selv betalt en del av stolpene. Arbeidet må sees som en takk fra våre naboer i øst for preparering av skiløyper på Tylldalssida.  Tusen takk, vi lover skiløyper så snart det er nok snø!

Nye skilt ved Allmannstua - ble kjempebra - ta den en tur å se!Nye skilt på Østkjølen - med alle 3 symboler : Ski, sykkel og gående. Grønn farve symboliserer lett terreng. På bildet Terje Redtrøen - ikke redd for å ta i et tak den karen!

OPPLEVELSESRIK TUR PÅ RALLARVEGEN

13.09.2016

34 stk. trosset dårlig værmeldinger og dro fredag 9. september ut på en morsom og fantastisk tur med sterke inntrykk på Rallarvegen. Første dag syklet vi fra Haugastøl (990 m.o.h.) til Finse (1222 m.o.h.) hvor vi overnattet på Finsehytta. En strekning på 28 km i godt vær i relativt enkelt terreng. Lørdag var temp like god, men stort sett med regn hele dagen. Det satte ikke noe demper på våres fantastiske turfølge. I sradig tøffere og villere terreng fortsatte turen i ca. 1 mil til turens høyeste punkt, Fagervatn på 1343 m.o.h. Deretter fortsatte det jevnt nedover, første del pent og pyntelig. Etterhvert får landskapet et mer typisk vestlandsk preg, og fossefall og vakre daler byr på synsopplevelser uten sidestykke. Foruten vill natur er det mye spennende å se, og langs ruta ligger det mange flotte gamle banevokterboliger. Strekningen er bitvis steinete og dårlig, men relativt "snill" helt til Myrdal. Deretter gjennom 21 slynger faller veien et par-tre hundre meter i løpet av en knapp kilometer. Videre fram til Flåm (2 m.o.h.!!) går veien over til asfalt. Total strekning andre dag er ca. 53 km. Dagen ble avsluttet med fantastisk servering på Flåmstova restaurant. Etter overnatting på Brekke gård, dro vi søndag morgen med Flåmsbanen fra Flåm til Myrdal. Deretter bergensbanen til Haugastøl, og med egen buss tilbake til Alvdal. På våres tur med 34 deltagere hadde vi ingen skader, ingen uhell og heller ingen punkteringer! Det eneste vi manglet var våres turleder Johan Ragnar som dessverre skadet seg stygt i Birkebeinerrittet.  TAKK TIL ALLE DELTAGERNE SOM VAR MED OG GJORDE TUREN TIL EN FLOTT OG OPPLEVELSESRIK TUR.

Fellesbilde på Finsehytta etter 1 overnatting. Svært triveligt følge - sosialt og flott tur på alle måter!

 

Råflott kveldstur til Sørkletten i Tron.

12.09.2016

Tur 2 av av 3 i prosjekt "Bli bedre kjent i nærmiljøet" var en råflott kveldstur til Sørkletten i Tron i et inferno av flotte farger. Med sommertemperatur i været selv om vi skriver 12.september!! Solnedgangen fikk vi med oss også.Topp utsikt fra første steg, noe motbakker selvsagt men en får betalt for det når en kommer opp. Kjempeutsikt over Alvdal Vestfjell og Rodane bak der igjen. Bedre kan det ikke bli. Sola varmet når kaffen kom frem. Tusen takk for at vi har slike herligheter i nærmiljøet!

Alvdal og Tron på sitt aller beste en september dag med sommertemperatur!

 

 

For første gang på Allmannstua.

11.09.2016

Etter å ha vært stengt siden midten av april er vi igang med ny sesong på Allmannstua. Det er nå åpent hver søndag med unntak av 25.sept ut oktober måned - totalt 7 ganger. Vintersesongen starter 2. dag Jul. Etter kraftig regnvær søndagmorgen kom sola for fullt og vi fikk en eventyrlig flott åpningsdag med 36 gjester.Ekstra gledelig i dag med besøk av 6 flyktninger. På bildet: Afganske flyktninger sammen med Karin Platou. Karin laget dette notatet etter turen - se under.Tusen takk til Bjarne, Else Marie og Oddbjørn som var vertskap i dag. Tusen takk også til Karin og Johan som tok meg seg våre venner fra Afganistan.

For første gang på Allmannstua 

Trivelig sesongåpning på Allmannstua - med blant annet med denne gjengen.

Flere turer med "BLI KJENT I NÆRMILJØET".

05.09.2016

Vi fortsetter vårens suksess med prosjekt "Bli kjent i nærmiljøet".Som kjent hadde vi 5 svært velykkede turer i lokalmiljøet i mai og juni med tjuefem stk i snitt pe tur. I høst utvider vi tilbudet med 3 nye turer  - 5.sept, 12.sept og 19. september. I kveld har vi hatt tur til Kvannberget i Tron -fin tur fra Tronfjellveibommen på god sti og ikke minst god utsikt.Turene 12. og 19.september blir også i Tron - til Sørkletten og Talkum gruva. Bli med - oppmøte Steia ved banken kl 17.30. Kointaktperson: Brit Iren (mob 480 85 285) og Else  Helen (mob 908 21509). Velkommen!

Råflott topp - Kvannberget I Tron.

 

Topp konsert på toppen av Sten.

04.09.2016

Meget flott dag på toppen av STEN 905 moh. Konsert med Strømmen Spelemannslag i et utroligt fint vær - bedre kan det ikke bli! Gjesteopptreden av Egil Skarpsno - flott å høre fløyte på toppen. Servering av bløtkake til alle som tok turen opp - ca 55 stk. Trekning av gavekort: Kr 2016 (tilsvarer årets måltall) - Steinar Solvang. Gavekort kr 250 gikk til Magne Enget,Karen Meyer og Stein Nyrønning. Meget bra trafikk på Sten siden 1. april - per dato 2470 navn i boka - klarer vi tretusen frem til 1. november ?Tusen takk til musikerne Tore Reppe,Jon Erik Gjelten,Kjesti Reppe,Olav Kjernmoen,Aina Skogli og Ranveig Ødegård Gjelten.Og ikke minst de som stod bak arrangementet og sørget  for kakene - Else Iren Lillestrøm og Brit Iren Stormoen! Det store bilde: Kjent turpar - Astrid og Bård Randmæl.

Kjent turpar sommer som vinter - Astrid og Bård Randmæl. Spreke er de - ofte å observere på Sten.

Meget dyktige musikere fra Strømmen SpekemannslagStinn brakke under konserten!

Mot rekord på STEN.

03.09.2016

Per dato - 3.sept - ser det an til å bli ny rekord i antall besøkende i boka på toppen STEN - 905 moh. Allerede nå er det 2400 stk navn siden 1. april -"turkampanjen" går frem til 1.nov. I fjor hadde vi 2800 navn i boka i hele perioden. Klarer vi 3000 navn til 1.nov tru??? Søndag 4.sept er det konsert kl.14 med Strømmen Spellemannslag med kakeservering og trekning av gavekort pålydende kr.2016,-!

Vi anmoder at du legger flere turer til Sten denne høsten!

Bli med å sette rekord du også! 

STEN konsert 2015 med vår egen Anne Nørdsti - arkivbilde.

Nyoppusset Baugsberget Natursti.

26.08.2016

Baugsberget Natursti med vekt på gruvehistorie og taubane historien fra Folldal til Alvdal over Haustdalen er nå pussset opp med nye skilttavler. De gamle info platene begynte å bli vel "blasse"og delvis ødelagt, så det var på tide med nye! Med start fra Ekeberg på Moan ved fylkesvegen er stien på 3 km, godt merket og tør og fin. Vi anmoder om at du legger en av helgeturene dine hit! Ros til Alvdal Kommune som har pusset opp og tatt kostnaden. God natursti tur!

 

Åpningstavla på Mona, her får du oversikt over natutstien. Godt merket ved fylkesvegen også.

Vår lokale MANNEN i Blåvola.

14.08.2016

Vi har mye spennende natursteder i Alvdal. En av disse stedene er MANNEN, en stor "blokk "eller stein som holder på å rase ut fra fjellet. Du ser denne godt fra  Kveberg nordfra. Blokken raser nok ikke ut med det første, men vil kanskje en gang i fremtiden bevege seg nedover. Det er ikke noe farlig å klyve opp lia fra Stamobrua og opp til bruddet. Spennende og fasinerende er det uansett og en flott naturopplevele. I dag har vi hatt fellestur opp til stedet. Turleder Leiv Skare måtte melde avbud på grunn av ryggvond, Johan Nesteby var glimrende erstatter. Totalt 8 stk  tok turen med forskjellige veivalg. Heldig med været var vi også og sammen med en kjempeflott naturopplevelse ble dette en flott turdag som vil bli husket lenge.

Slik ser det ut fr KvebergSlik ser det ut når du er på stedet.

Augusttur til Storsølnkletten med sterk kulturhistorie.

13.08.2016

Ny flott tur til Storsølnkletten 1827 moh. I dag august tur. Ingen deltakere utenom oss Nils og Johan Ragnar. Nydelig vær ved startpunkt Follandsvangen, herfra på god sti opp til foten av massivet.Denne gang gikk vi skardet mellom toppan, et godt alternativ. Fort var vi på toppen selv om vi holdt et roligt tempo. Fotografering og matbit ved varden, Nils yppet seg frampå med Liverpool flagget - dritnervøs foran kampen søndag og sesongstart. Mye fok på toppen i dag, 440 navn per dato siden januar i boka på toppen. Så tilbake til skardet mellom toppan hvor vi fant igjen den gamle bautaen fra 1908. Dette er ei sterk og rørende historie som må leses.  Tidligere ordfører i Alvdal Per Arnfinn Bergebakken tok den ned igjen til bygda for reperasjon på 1980 tallet. Bruksmaskin v/Olav O. Sørhus (også kalt Felgen) reparerte tavla kostnadsfritt ettersom Per Arnfinn hadde bært den ned og etterpå opp. Se linken under - fra DNT årbok skrevet av Olav Trøeng. Så ned igjen i skardet, vanskelig å gå nå da det begynte å regne -men regn ingen hindring. Men vi kom oss ned på de glatte steiene og så siste ettappe tilbake til  bilen. En ny kjempedag i Sølnkletten, denne gang med ei kruttsterk kulturhistorie. (se tekst i bildene også).

Sølnkletten - Minnesmerke fra 1908. Ei sterk hisorie.

 

Vi fant den ikke på forrige tur, endelig fant vi bautaen etter forlovelsen i 1908. Sterk historie.

Nils Flaten er ihuga Liverpool tilhenger. Måtte selvsagt ha flagg med , Johan Ragnar har fingeren ned! Blir en pest og plage utover høsten med laget som taper og vinner annenhver kamp.I Skardet mellom toppan, stein og stein men snart å gå opp her. En kan kjøre på ei snørenne først om sommeren men en må være forsiktig hvis det er iset.

Kongetur på sykkel rundt Fundin.

07.08.2016

Sesongens langtur på sykkel Fundin rundt ble som forventet meget vellykket og kan beskrives som en kongetur. Godt sykkelvær (ikke for kaldt eller varmt), tørre veier,litt utfordringer med sine 64 km,kjempenatur hele runden, ingen uhell, lite motbakker....mye flatt og nedover, trivelig sosial gruppe er noe av begrunnelsen, totalt var vi 12 stk  på det meste. 6 km av runden har dårlig eller ingen sykkelveg - du må leie sykkelen her. Vi brukte hele dagen med 4 trivelige kviler. Siste ettappen gjennom Settaldalen var krevende med sterk motvind og ei regnskur selvsagt. Noen av folldølan var ekstra spreke og tok runden om Vårstigveien og Veslevonin - dette er 10 km ekstra. Start og innkomst på Dølisetra hos Grete Marie og Erling Steigen. Turen ble avsluttet her med deilig setermat og ikke å forglemme hjemmelaget saft av rabarbra! Takk til deltakerne for hyggelig tur og ikke minst til Grete Marie og Erling for sin gjestfrihet

 Mange flotte fotoobjekter på en slik tur, her fra nord i Fundin sjøen , oppdøligan kaller det Undvatnet. Herfra på god vei ned til Orkelsjøen.

Mye av runden har svært gode sykkelforhold, her i Orkeldalen. Stort sett flatt men noen få kvasse motbakker.Ingen ting er som å komme i hus etter en lang dag i fjellet. Grete Marie og Erling Steigen tok i mot oss med stor gjestfrihet og god setermat ikke minst!

Trolltinden - den lange fjellturen!

30.07.2016

Årets langtur sammen med Folldal Turforening gikk til Trolltinden i Rondane, 2018 moh. Med start fra Dørålseter gikk vi innover Verkilsdalen ei mil før vi tok fatt på oppstigninga. Toppen er kjent for sine store steiner den første delen av oppstigninga, dette fikk vi erfare for fullt. Stikkord; må oppleves, slik steinur finnes ingen andre steder! Til topps kom vi i et eventyrlig vær, sol og vindstille. Utsikten er enorm og vi ser herfra alle de andre ni totusen meter toppene. På veien ned kom det ei god regnskur, dette skapte utfordringer for oss med bløte steiner og svært krevende å passere. I det verste partiet brukte vi 90 min på 500 meter! Ned kom vi uten de store skadene. Da gjenstod transport etappen tilbake til Dørålseter, totalt gikk vi 28 kilometer. Vi brukte hele dagen og det var deilig å komme frem. Trolltinden (hette før Sagtind) er klart den minst besøkte totusen meter toppen fordi den ligger langt unna og er krevende pga nevnte blokksteiner. 15 stk startet, 13 stk kom til topps. Tusen takk til Per Bergsvein Støen og Johan Ragnar Eggen som turledere.

lTROLLTINDEN i Rondane , som alle andre topper en flott topp, men denne er ekstra flott med sin enorme utsikt og krevende blokkpartier . Må oppleves , kan ikke beskrives.

Mange fjelltopper har mye stein på toppen men ingen i nærheten som Trolltind. Svært krevende parti første del av oppstigninga, store blokksteiner som tar tid å manovrere seg frem i. Ekstra utfordrende er det nå det har regnet.  ""Trolltind 2018 moh. Ser ikke så langt ut til toppen....men "gørdrugt"den siste biten. Store steiner, må jobbe seg frem meter for meter. Må oppleves!""

Ryphus i Sølndalen.

27.07.2016

Kjempetur til ryphus befaring i Breisjølia i Sølndalen. Flott liten gåtur fra Rundhåen på god sti i nydelig terreng. Meget interessant å høre og se fagmann Leiv Skare fortelle om hvordan han tror ryphus ble brukt og hvordan de ble bygget. Ryphus er en "enkel bolig" hvor jaktfolk oppholdt seg. Det er imponerende arbeide som er gjort med oppbygginga av det ene av tre ryphus i området.Dette er meget godt kulturarbeide som er viktig å ta vare på. Tusen takk til Leiv som primus motor og ideen bak. Honnør også  til Johan Nesteby og Ingar Gløteheim som har bistått samt Saleh fra Syria og to til fra hans hjemland. Turen ble avsluttet med servering hos Randi Flaten på Øvre Flatseter, særdeles trivelig besøk. Hun ga hele omsetninga av serveringa til oss, totalt kr 1576. Tusen takk. Vi lover å bruke pengene til gode fellestiltak. Godt oppmøte med hele 45 navn på lista. En utrolig flott turkveld - bedre kan det ikke bli!

""Sjefen for prosjekt "restaurering av rypehus i Sølndalen" Leiv Skare i sitt rette element. Mange spørsmål å stille seg, hvordan ble ryphuset brukt, av hvem og på hvilken måte med mere.""

Betydelig jobb som er gjort, blant annet pålegg av tak. Ligger flott til i terrenget! Ligger i et nydelig landskap, merket fra turstien vest for Breisjøen.Vertinna på Øvre Flatseter. Serverte nydelige kaker og kaffe, hele omsetninga ble sjenket til turforeninga.Raust gjort - tusen takk.

 

 

En fantastisk tur i 30 år.

22.07.2016

Kvitvola tur nr 30 - tretti - ble som vanlig svært trivelig og minnerik på alle måter. Gåturen på 8 km med sin gode sti, enorme gode utsikt og flotte kulturlandskap for 11 deltakere var igjen vedig veldig bra. Oppholdet hos Arve og Mildrid Oddlien på setervangen sin på Langsetra er alltid kjempetrivelig og bringer gode minner meg seg.Slik har det vært gjennom 30 år og 30 turer!! Mildrid og Arve gjør det alltid så trivelig rundt seg og sjørosten og rømmen smaker like godt hver gang. Gjestfriheten til paret er unik og her har mange mye å lære! Tusen tusen takk begge to. I anledning 30 årsjubileumet var det jubileumskake fra Huldra Kafeteria,på bildet Arve,Mildrid og Johan Ragnar - som alle har deltatt på samtlige turer.

30 turer og 30 besøk på Jeansvangen - Langsetra på Haustdalen. Alltid triveligt å komme hit , fra venstre Arve , Mildrid (vertskap) og Johan Ragnar (leder i turforeningen har vært med på samtlige turer)

 

Klebersteinbruddet i Brekkbekkdalen.

20.07.2016

I samarbeid med Historielaget Fedriks Gave meget vellykket fagtur til kleberseinbruddet i Brekkbekkalen. Godt oppmøte med 24 stk, tusen takk til Leif Braseth og Leiv Skare for formidling av sin kompetanse om området og bergvergsdrift i fjellregionen. Bruddet var i bruk fra 1870 til rundt 1950. Aktiviteten har vært variabel i perioden, de siste steiene ble kjørt ned til Folldalsvegen av Arne Lundin på 1950 tallet. Vi vet at Anders Trøan, Lars Steien og Bernhard Randmæl har hatt ledende roller i bruddet.Det er ulike gruvetyper i bygda, både skifer, kleber,malm,salt, kobber var det en ønsket å finne store mengder av. Det fine med klebersein var jo at den kunne brukes som peis og holde på varmen. Bruddet er så avgjort vært et besøk, turgleden øker når en kjenner til slike steder.  Stedet vil bli registert og komme under Historiske steder i Alvdal.

Tydelige spor etter mye aktivitet finner enn når en besøker Klebersteinbruddet i Brekkbekkdalen. Stedet ligger like ved siden av skogsbilveien Måna, 200 meter sør for krysset til Hamndalen.

Tydelig tatt ut mye kleber på et lite stein, førte til at en fikk en dam som vatn hoper seg opp i.Det står igjen gamle kulturminner, prøvde å hjelpe litt med å ha en slags form for løfte system.

Storfjellet - Alvdal Sentrums flotteste topp!?

19.07.2016

Vi kan herved glede turfolket med at det er satt ut  TRIMKASSE med bok på toppen av Storfjellet. Vi håper at mange tar turen opp, dette er en særdeles flott topp meget sentralt i Alvdal. Tørt og fint, god sti med god skilting, kjempeflott varde og ikke minst kjempegod utsikt er noe av denne toppen kan tilby. Hvordan finner jeg frem?  - se kart under. Nydelig runde med start fra Kvebergskjølvei bommen. Meget godt skiltet herfra - du kommer langt med 1,5 timer til topen av Storfjellet. Vi anbefaler om at du går hele ruunden, altså opp til toppen og ned igjen mot Rønningen og RV3 og så tilbake til bilen, vi antar dette er en 4 timers tur. God tur!

Godtt skiltet - vi anbefaler turen til Storfjellet og gå hele runden slik som kartet viser.Storfjellet - sjelden flott topp beliggende sentralt i Alvdal Sentrum.

 

 

 

Suksess som vanlig på årets Breisjøfestival.

18.07.2016

Breisjøfes tival nr.4 i moderne tid gikk av stabelen fredag og lørdag 15. og 16. juli. For førti år siden godt vel var det også festival men da mere som fiskefesttival. Årets festival må betegnes som en ny suksess i det fulle og hele med greit besøk med 250 betalte gjester, godt vær for det aller meste, hyggelig publikum, kjempemusikk av Lomsk og trivelig  stemning gjennom hele helga. Ekstra stas for vertskapet Anne Marit og Halvor Skjøren som fikk meget fortjent Folldalsprisen 2016 av ordfører Hilde Frankmo Tveråen. Hyggelig fellesstur til Kildene for flere titalls turgåere. Ekstra stas med Petter Sandseth som fridde til Torhild  Thomassen og fikk ja  - i  beskuelse av et stort publkum. Tusen takk for nok en flott  Breisjøfestival 2016 - vi satser vel på 5 års jubiluem!?   OBS : Alvdal Turforening har ingen ting direkte med Breisjøfesivalen  å gjøre , men Beisjøseter er en viktig samarbeidspartner for oss både sommer og vinter.

Fikk meget fortjent  Folldalsprisen for 2016 - Anne Marit og Halvor Skjøren. Etter 46 års jobb for på Breisjø for Anne Marit som skulle det bare mangle!

Handlingens mann , Petter Sandseth fra Ålesund som fridde til Torhild Thomassen og fikk JA!!!Råflott sted - må oppleves - kildene i Breisjøkinn - 30 minutter fra Breisjøen

Baugsbergets hemmeligheter.

13.07.2016

Sentralt  i Alvdal  ligger den der; Baugsbergets hemmeligheter. Kjent turområde for folk flest i Alvdal  med Baugbergets Natursti og Toppen av Alvdal som kjente turmål. Formålet med kveldens tur var å få se noen av de mange kjente og ukjente turhemmelighetene. Baugsberget er mye større enn du tror og har mange hemmelige og spennende turhemmeligheter. Litt tungt opp fra Moan veien men utsikten mot Steia når du er oppe er verdt strevet! Turleder Bjørn Langleite viste oss noen av hemmelighetene sine for 9 deltakere. Kjempeflott tur hadde vi på alle måter, tusen takk til Bjørn Langleite som turleder med spesiell stor kompetanse på botanikk. Vi gleder oss til neste tur til Baugsberget.

20160713_121553_resized_1 (1)

Hemtjønnhøa i Einunndalen.

10.07.2016

Sesongens siste fellestur for TI PÅ TOPP gikk i dag til Hemtjønnhøa i Einunndalen.  Vi var 7 stk med på turen - kjentmann var Erling Steigen som har seter i Døllia. Nydelig topp er dette - god times tid å gå fra bilvei og ikke minst flott utsikt i alle retninger når du kjem opp. Anbefales!!  Du har noe å glede deg til. Skilt og tang ble satt ut. Igjen takk til Arne Helge Dahlen som turleder.

Hemtjønnhøa - kjempetur i Einunndalen.

Stor dag i Alvdal Vestfjell - Storgrytdalen utvider!

06.07.2016

Lørdag 2. juli var det en stor dag for DNT - Den Norske Turistforening i Alvdal Vestfjell. Det var stor åpning med over 30 gjester og med mat fra Breisjøseter Turisthytte selvsagt. Selvbetjeningshytta Storgrytdalen har nå utvidet antall sengeplasser fra 6  til 15 sengeplasser. Dette gjør det mulig å ta inn større grupper som går på fellestur i området. Du må være DNT medlem og har nøkkel for å benytte deg av tilbudet. Nå er det veldig bra kapasitet både på Korsberghytta og Storgrydalen.Breisjøseter har jo som kjent god kapasitet med 40 plasser. Alvdal Turforening har ingen ting med dette å gjøre - det er DNT som har ansvar for drift og vedlikehold, men det ligger svært nært opp til vår formålsparagraf. God tur til Storgrytdalen og de andre hyttene i Vestfjella!

Nydelig sted og må oppleves - DNT hytta i Storgrytdalen.

Kjempetur til Rondane og Musvollkampen

03.07.2016
5 stk. opp til toppen av Musvollkampen i dag. Dette er en av årets TI PÅ TOPP poster for i år. Først 8 km på sykkel inn til Bjønnholia fra Gammelgarden i Atndalen, deretter en liten time opp til toppen. Smakte utmerket med kaffe og noe attåt på Bjønnholia, før vi syklet ned til utgangspunktet for turen, Gammelgarden. Tross en liten regnskur på hjemturen, ble det en fin tur i hyggelig selskap. Tusen takk til Arne Helge Dahlen som turleder.
 

Ingen ting er som som fjelltur til Rondane og Musvollkampen. Ligger like ved siden av DNT hytta Bjønnhollia.

Vinnere av fotokonkurransen er kåret!

29.06.2016

Fotokonkuransen sist vinter - jfr vårt vinterprogram.  Alvdal Fotoklubb har vært fagjury! Totalt 11 deltakere og 35 bilder. God respons og mye gode bilder ikke minst. Det blir ny fotokonkurranse neste år.  Premier oversendes vinnerne. Takk for innsatsen.

Vinner av fotokonkurransen 2016 - Eline Thorhaug med dette bildet! Godt jobba.

2. premier.  Nydelig bilde , tatt nede ved Glåma. Fotograf; Inge K. Haugen.3 premien, Godt bilde - fiske ved Steibrua. Fotograf: Elin Strypet.

TOPP tur til Toppen på Toppen - Kyrkjekletten.

26.06.2016

Kyrkjekletten 1545 moh.,helt nord i Sølndalen vest for Flatsetra. En spesiell topp pga toppen av fjellet har en ekstra topp! Se bilde - godt synlig topp fra storparten av høyerliggende fjell i Fjellregionen. Satt ut skilt og tang for TI PÅ TOPP 2016. Litt krevende topp å bestige men de fleste med litt trening klarer det fint. Supert vær, lite vind,ikke regn, godt turfølge og ikke innsekter, gjorde dagen helt TOPP for 7 deltakere. Du bruker 6 timer på turen i rolgt tempo. Du har noe å glede deg til. Sikker turleder Arne Helge Dahlen. God tur til TOPPEN PÅ TOPPEN!Vi kom greit opp. Mye stein her.... men kjempeflott usikt. Nyt dagen.

Fint å starte fla Flatsetra - følg T stien et godt stikke innover - ta opp til høyre ettervert.Toppen på Toppen - godt synlig fra nesten hele Fjellregionen.

Kjempeflott tur på Dovrefjell -til tross grumset vær.

24.06.2016

Ringvegen rundt det nedlagte skytefeltet på 42 kilometer er litt av en indrefile i sykkelsammheng - må oppleves. Denne gangen var planen å få med oss midnattsola men det gikk dårlig. Stadig regnskurer, dårlig sikt tidvis men med god temperatur og ikke vind, gjorde turen til en høydare for 10 deltakere. Vi fikk skiftet klær halveis i matkvila ved Grisungvatnet, og det gjorde susen.Tung å sykle i løs grus men litt utfordringer må vi jo ha! Start kl 19.00 ved Hjerkinn og etter godt 5 timer var vi tilbake. En kjempetur på alle måter - ny tur neste år. Takk til Arne L. og Johan Ragnar E. som stødige turledere til tross for spørsmål om kompetansen på  evne til å bedømme avstander!

Gammel militærvei - blir kanskje lagt ned , så pass på å bruke tilbudet nå.

Grumset vær , skikkelig kald skur, men greit å få skifte underveis.Grøndalen. Til tross for klokka er nesten elve om kvelden og lavt skydekke , lyset på Dovre er noe helt spesiellt!

Kjent i nærmiljøet - avslutningstur til Doktortjønna.

20.06.2016
13 stk store og små var vi som gikk på Storbakktjønna i kveld.Regnet slapp vi unna,men litt kald vind i dårlige klær.12 kom seg helskinnet ned igjen,men håndleddet til ene turlederen gikk føyken.Fotan er inntakt så detta ska gå bra.Dette var siste fellesturen i nærmiljøet vårt .Kjempetrivelig,takk til alle som har vært med.Populært så vi får se om vi tar noen turer til høsten da høstfargene er som finest. Tusen til takk til Else Helen  (som ødelala hånda si) og Brit Iren for ide, regi og ikke minst gjennomføring.

"Doktortjønna i "Dokkan" - i Høgkletten eller Skarvola som mange også sier! Flott sted - anbefales!!"

 

Kjempeflott tur til Kvannberget og Nysetra.

19.06.2016

Kjempeflott tur i dag for 10 deltakere til Kvannberget i Tron. Fin sti og god utsikt hele dagen, noe vind men god temperatur. TI PÅ TOPP skilt og tang er satt ut, meget flott topp med god utsikt over Østkjølen og Tylldalen.Særdeles hyggelig besøk på Bakkenvangen på Nysetra, Ingrid Olaug Utgaard hadde deilig servering og fortalte oss historien om setrene og hytte på Nysetra på en kjempegod måte.Sikker turleder Johan Ragnar Eggen,selv om det ble litt strev i bjørkelia i Svartåsen. Tusen takk  til Ingrid Olaug for en uforglemmelig seterbesøk.

Nysetra på  Østkjølen - fortalt av Ingrid Olaug Utgaard

Herlig gjeng på herlig topp - nydelig utsikt sør og vestover.

Nysetra - oppunder Tron i Alvdal , midt mellom Tronsvangen og Sjulhusvangen.Ingrid Olaug Utgaard - fortalte historien om Nysetra på en kjempegod måte.

På tur med flyktningene i bygda vår.

18.06.2016

BLI KJENT TUR MED FLYKTNINGENE - (fra Eritrea, Afghanistan, Somalia og Syria) og ALVDØLER i kveld. Koselig tur opp fra Steia og opp på Såttan, tørr og fin sti og god utsikt over bygda vår. 16 flyktninger deltok, skuffende og litt overraskende 0 alvdøler med unntak av turlederen. Artig å bli kjent med noen av dem, mange er flinke til å prate norsk. Integrering er utfordrende, flere ønsker å bli med oss på tur igjen utover sommeren. Tiltaket var en del av midtsommerdagene.

Gruppebilde av alle 16 deltakerne. 4 stk fra Syria - 7 stk fra Eritrea, 4 stk fa Afganistan og 1 stk fra Somalia.

Familien Salehi fra Afganistan - mann og kone med datter. De har i tillegg 2 gutter som var på fotballtrening i kveld.Stopp for rast ved bua til Storsteigen Landbruksskole.

Flott turterreng og topp - Kampan.

15.06.2016

Ny råflott tur i kveld til Kampan, 1165 moh. Kjempeflott å gå både fra Sletteseter og Vardsetra. Flott turområde og spesielt med mye kvit mose. Lett å gå, tørt og fint og joggesko holder fint. Ikke optimalt turvær for 10 deltakere, men regn er ingen hindring for turfolk. Tang og skilt ble satt ut ifbm. TI PÅ TOPP. Toppen kan bestiges fem til 19. august. Ved klarvær er det  voldsom utsikt fra toppen og særlig innover Sølndalen og  Storsølnkletten. Tusen takk til Nils Flaten som stødig turleder.

Vardan 2016

Ny trimkasse - nå på Brandvoldsberget.

14.06.2016

Ny trimkasse med bok hvor du kan skrive navnet ditt i, er nå satt ut på Brandvoldsberget 974 moh. Dette er høyden mellom toppen STEN og Strømmen. Her er det nå fin sti fra både Strømmen og Sten siden. Kjempeflott utsikt er det på toppen. Vi jobber med å få opp skilt her, vi håper dette er på plass i løpet av året. Kassa fikk sin ildåp ifbm. fellesturen "Bli kjent i nærmiljøet vårt" den 13.juni. Totalt 21 stk deltok på turen, tusen takk til Else Helen og Brit Iren som gjør oss kjent i lokalmiljøet.

Brandvoldsberget 2016 - ny trimkasse er nå satt ut! Ta deg en tur opp. Utsikten er fenomenal i alle retninger. På bildet Ivan Granrud t.v. og Magnar Tronsmoen

Mjølkerampe med bibliotek - fint turmål.

12.06.2016
Hyggelig servering i mjølkerampa i dag til Steivanglia VEL VEL. Ikke så mange som tok turen, vi anmoder om at du og dine  benytter sjansen til å ta seg en sykkeltur dit i løpet av sommeren. Takk til Bele og Gjertrud som vertskap og Line S. T. som stilte med deilig kake og kaffe. God sykkeltur til Steivanglia!

Mye rart og spennende i Alvdal - flott sted like ved Folldalsvegen ved oppkjøringa til Steivanglia. Takk til Bele for flott opplesing - en av mange gode bøker du finner her!

Kjempeflott tur til STORSØLNKLETTEN.

12.06.2016

Kjempetur til Storsølnkletten  - igjen! Kanonvær fra morgenen av - noe mere overskyet siste to timer. Vi gikk fra Follandsvangen, opp til Spissklettten og så videre opp til Storsølnkletten - 1827 mht. Samme vei tilbake. Kun 4 deltakere som fikk en sjelden flott turopplevse. I sommermånedene vi det bli flere fellesturer, neste 23. juli - se vårt sommer- og høstprogram. Nils  Flaten og Johan Ragnar Eggen var begge med og er har nå halvparten av sine 12 turer i år i sitt prosjekt " En gang på Storsølnkletten hver måned i  2016"- En sjelden flott dag som vil bli husket lenge! (se tekst inne i bildene også)

Nydelig vær fra tidlig morgen, bedre kan det ikke bli! God temperatur,ikke vind, sol og ikke mygg og fluer. Kjent motiv i bakgrunnen! Fra v.; Solveig Østhus, Nils Flaten og Berit Flaten (søster til Nils)

Vi har startet med Mcash i samarbeid med Sparebanken Hedmark. Deltakeravgift i prosjekt 12/2016 Storsølnkletten 1827 moh. ble betalt i dag på toppen med den digitale lommeboken via mobilen! Smart - skaff deg dette som privatperson - bestilles på bankens hjemmesideMellom Stortoppen og Spisskletten. Mye stein her ja men flott utsikt og en spesiell følelse av å være på et spesillt sted!

Vindfullt på Tynset toppen Bratthøa.

08.06.2016

Endelig er vi i gang med fellesturer for TI PÅ TOPP. Bratthøa i Tynset Kommune  - mellom Tylldalen og Brydalen litt enkelt sagt, er så avgjort verdt et besøk selv om den ligger i Tynset. Lettest å gå fra skistua Tufte - herfra en god times tid på god tørr sti med flott utsikt over sentrum og nordover. Når vi nærmet oss toppen (1010 moh.) økte vinden både i styrke og kulde.Toppbesøket gikk derfor relativt kjapt unna og fellesbilde fikk vi såvidt til. 17 deltakere med relativ høy snittalder. Tusen takk til Else Marie og Bjarne Muller som kjentfolk. 

Bratthøa 2016

Kjent i nærmiljøet - Nysetra og Heimåsen

07.06.2016
Ny flott tur i serien"Bli kjent i nærmiljøet vårt". Flott tur fra Sjulhusvangen over Heimåsen til Nysætra.Herlig kafferast i solsteken på Nysætra.16 tobeinte og 2 firbeinte fulgte oss denne fantastiske eftan. Spennende nærområde med mange kvaliteter og gode turstier. Takk igjen til tursjefene Inger, Brit Iren og Else Helen.

Nysetra2016

Sommer og høstprogram 2016.

01.06.2016

Våre tilbud for sommeren og høsten er nå offentliggjort. Du finner programmet på hjemmsiden vår nesten øverst til venstre.  Forhåpentligvis håper vi du mene at programnet også denne gang  er variert og spennende med en rekke turalternativer. Har du ikke fått programmet for hånden så kan vi sende det portofritt til deg. God lesing og ha en rekke gode turer fremover.

Sommer og høsrprogram 2016

Onsdagstur generalen med 500 turer!!!

01.06.2016

Onsdagstur sjefen over 11 år  - Kåre Dalen - fikk i dag meget velfortjent  oppmerksomhet for hele 500 onsdagturer!!!  Tiltaket har blitt arrangert hver onsdag unntatt en gang i 11  år! Kåre Dalen har vært sekretær, protokollfører og utvikler av onsdagsturen gjennom alle disse 11 åra.  Alvdal Turforening er en av 5 lag og foreninger som står bak. Det er en rekke ulike statestikker rundt det faste arrangementet , bl.a.

– Til sammen er det 112 personer som har deltatt på Onsdagsturen i løpet av disse 11 år – og det er gått til sammen 12 694 turer,og  det er tilbakelagt en distanse på til sammen 63 000 kilometer.

Deltar du ikke?  Alltid  Taverna kl. 10.    Foto:  Alvdal  Midt i væla.

 

OnsdagsturKaareB

Gapahuken på Moan - en av mange flotte i Alvdal.

30.05.2016

Tur nr.2 i det nye turtilbudet vårt  "Bli kjent i nærmiljøet" gikk til den nye Gapahuken på Moan. Kjempeflott turområde, tørr og fin sti og god utsikt over Plassen og omegn! Kjempeflott turvær,god kaffe og ikke minst trivelig samvær for 22 deltakere gjorde turen kjempevellykket. Igjen takk til Brit Iren og Else Helen samt Inger i turkomiteen. Neste tur mandag 6. juni  - Brandvoldsberget!

En av svært mange flotte gapahuker i Alvdal - her på Moan.

 

Forandringer i stien opp til STEN

28.05.2016

Magne Enget jobber med nydyrkning av hele skogsteigen sin i Måna. Se vedlagte kart. Stien opp fra vegbommen og hele stien fra Grønli og Måna 3 boligfelt berøres av tiltaket. Avskoging vil skje i første del av juni og planering med bulldoser utover sommeren. Vi har hatt svært god dialog med Magne og sammen finner vi  gode praktiske løsninger etttersom arbeidet skrider frem. Det er kjempebra at det satses i jordbruket, utvikling må til!

"Nydyrkning i Måna. Det er området rundt "Steimojordet" og stien opp fra Måna 3 boligfelt som omfattes av arbeidet."

Bli kjent i nærmiljøet.

23.05.2016

Vårt nyeste turtilbud er "Bli kjent i nærmiljøet". Dette er korte og lette turer som passer for alle aldre. Vi har god tro på tiltaket og håper dette skal glede mange. Ut fra erfaring fra turbransjen så tør vi påstå at mange faktisk ikke er så veldig kjent i bygda si, ialfall utenfor bilvei. Første kveld gikk turen til Kvebergsberet og Klæhølet. Kort men noe bratt å gå, utsikten er fenomenal! Godt oppmøte med 20 st. Tusen takk til Brit Iren Stormoen og Else Helen Lillestrøm for ide og regi. Takk også til kveldens kjentmann Inger Pedersen Nesteby. Turene fremover blir slik:

 • 30.mai   Gapahuken på Moan
 • 6.juni     Brandvoldsberget
 • 13.juni   Sjulhusvangen og Heimåsen
 • 20.juni   Storbekktjønna. 

Kvebergsberget

Mange tar turen til STEN.

23.05.2016

Alvdals mest besøkte topp er STEN 905 moh. Trafikken har vært stigende år for år, og selv i vintermånedene er det mange som tar turen opp.Gjennom hele fjoråret var det tilnærmet tre tusen navn i bøkene. I perioden 1. april til 1.november som regnes som den "offisielle perioden" før vinteren kommer har vi jo som måltall i år 2016 stk. Allerede per 20. mai har vi passert tusen navn i boka. Dette er gledelig og vi vurdererer muligheten for å nå måltallet i år for oppnåelig! Tiltaket er i samarbeid med Alvdal Helselag. Ny bok er nå utlagt og den ligger i en historisk  brødpose fra bakeriet E. Bjerke som sikkert mange husker holdt til i  Bjerke bygget midt på Steia.

 

Sten20052016

Qutaiba fra Syria åpnet TI på TOPP.

15.05.2016

TI PÅ TOPP sesong nr. 35 med topp nr. 350 startet i dag med utsetting av skilt og tang på STEN 905 moh. Qutaiba Araj fra Syria og byen Allepo fikk æren av å være førstemann som klippet. Qutaiba er 22 år gammel, snakker godt norsk og bor i kommunal bolig i Randmælsbeta. Han har i dag status som flyktning. For 4 år siden følte familien på mor og far og 4 barn seg så truet at de rømte til Libya. En søster bor i Saudia Arabia mens resten av familien oppholder seg fortsatt i  Libya. Qutabia har bodd på Flisa i et år og nesten et år i Alvdal hvor han trives veldig bra. Han har et sterkt ønske om at krigen i hjemlandet skal opphøre men vil ikke reise tilbake før president  Bashar al Assad har gått av. Qutaiba vil bli med oss på flere fellesturer utover sesongen. Vi har inngått et samarbeid med flyktninge tjenesten og håper at flere blir med oss på neste tur.Tusen takk til Bjørn Langleite som dagens turleder.

22 år gaml Qutaiba åpnet 10 på topp sesongen 2016. Skiltet er orginalt fra 1982 - Sten var også den gang en av årets TI på topp poster.

Klart for SUPER TURPINSE.

12.05.2016

En vinter er endelig over,det er tid for barmark og  lange varme gode dager og kvelder. Vårt sommer- og høstprogramm er rett rundt hjørnet og sendes alle medlemmer utenbygds samt leveres i alle postkasser i bygda. I pinsa som nå står for døren har vi den store glede å tilby følgende:

 • Ti på topp 2016, materiell til salgs på Bokhandelen fra lørdag morgen.
 • TOPP  nr 350 i år!!
 • Fuglesafari pinseaften,oppmøte Aukrustsenteret kl 14.00. Vi kjører til  Stråsjøen og Savalen. Kaffeservering hos Else Helen i Gardvikåsa-Savalens beste utsikt.
 • TI PÅ TOPP tur til Sten 1. pinsedag, avreise Steia kl 12.00
 • Åpent på Husantunet mandag 2. dag pinse fra kl 11 til 15.00. Servering, omvisning  og aktiviteter.

(Bilde: Gaupskardskampen  - Østkjølen)

Vi ønsker alle en riktig god pinse og god 17. mai. 

Gaupskardskampen - Østkjøken - Alvdal. En av Norges flotteste varder....!!

 

 

Toppen av toppen - StorSølnkletten- 1827 meter over havet!

05.05.2016

Nils Flaten og Johan Ragnar Eggen (styremedlem og leder i Alvdal Turforening) har satt seg som mål å bestige StorSølnkletten- 1827 moh-en gang pr måned hele året. Tur nr 5. - mai  måned - har gått av stabelen i dag og vi kom greit opp. Terje Lunde og hunden Blixen var med i tillegg! Fortsatt brukbart skiføre men det tærer på snøen. I takknemlighet til til god helse, fantastisk natur og gleden av Alvdal som sted gikk Nils og Johan Ragnar med slips, kvit skjorte og dressjakke. Mai er flaggets måned og Norge har snart bursdag, derfor tok vi med oss flagg opp.

I sommermåndene vil det med Alvdal Turforening bli arrangert fellesturer til StorSølnkletten.Datoer vil stå i sommer - og høstprogrammet som er klart senest 1.juni. Vi håper du blir med på en av fellesturene, eller tar seg en tur opp på egenhånd. Litt i form bør en selvsagt være, men alle med alminnelig form klarer turen fint. En ting er sikkert: Du lever lenge lenge på en tur til StorSølnkletten.

 

 

Nils Flaten (til venstre) og Johan Ragnar Eggen - til toppen av StorSølnkletten for 5 gang i år.StorSølnkletten i bakgrunnen - bilde ved Sølnsjøen. På bilde Terje Lunde med hunden Blixen og Nils Flaten day.

 

 

Langtur til USA - Grand Canyon i 2017.

30.04.2016

Alvdal Turforening har igjen gleden av å invitere til langtur neste år. Styret har bestemt at vi kan ha en slik stortur maksimalt hvert annet år. I januar 2015 hadde vi en stor gruppe til Cuba, dette var svært vellykket. Mange har etterspurt en ny langtur utenlands, vi håper at turen til Southern California og Grand Canyon i USA vil falle godt i smak. Påmeldingen åpnes fra dags dato og går frem til 1. juni. Begrenset antall plasser - 30 stk.! Først til mølla prinsippet gjelder. Program om turen finner du øverst til venstre på hjemmesiden. Praktisk info mm til de som melder seg på. Spørsmål rettes J.R. Eggen. Løp og bestill - god tur.

"Alvdal  Turforening arrangerer "langtur" igjen i janaur 2017 - se program."

Konstruktivt dialogmøte.

24.04.2016

25 stk inkludert deler av styret møtte frem til kveldens dialogmøte vedr ferdsel i utmarka og forholdet til grunneierene. Leder Johan Ragnar Eggen innledet med statusrapport på utviklingen de siste 10 årene. Forslag til ny avtale vedr skiløypetrasë ble diskutert, styret vil starte opp med tegning og fornyelse av dagens avtaler så snart en har kapasitet, totalt dreier dette seg om over 250 avtaler. Det kom noen klare tilbakemeldinger på en del av våre tiltak og arrangementer opp mot andre friluftsaktiviteter som reinsdyr- og elgjakt. Som en prøveordning etableres det informasjon om våre planlagte aktiviteter til Alvdal Grunneierlag som igjen tar det opp mot utmarkslagene. Det er en jobb å  få til sterkere dialog med trekkhund miljøet og deler av hestemiljøet. Oppmerking og rydding av gamle stier var også et tema, her må dialogen med den enkelte grunneier bli bedre. Konstruktiv tone og stemning lover godt for framtida.  En veldig bra kveld og muligens historisk kveld hvor utsagnet " vi må snakke med hverandre og ikke om hverandre" heretter gjelder. Bilde: Konsentrerte møtedeltakere i Nordihaugan. Takk for en flott kveld.

Dialogmøte 2016 -brev som er utsendt 

Bra oppmøte på dialog møtet - mange tok ordet.

 

Pipemesteren.

22.04.2016

Sesongen på Allmanstua er over for denne gang. Det er viktig å sørge for nødvendig vedlikehold av det flotte bygget, det er nok lurt å gjøre litt arbeide hvert år. Denne gang var det pipa og ovnene som fikk nødendig oppussing. Pipa er feiet og aske i sotluker og rør er tatt ut. Den store ovnen er "kittet" og vil nå gi enda bedre varme.Det hvite veggen bak storovnen er reparert og maling skjer når det blir bedre vær utpå sommeren. Tjenesten kjøpes av Oddbjørn Digre som er spesialist på område. På bildet ser vi Oddbjørn feie pipa med nødvendig og riktig utstyr. 

Oddbjørn Digre på toppen av Allmannstua. Utsikten er fomidabel i alle retninger!!

Sesongavslutning til 20 i stil!

17.04.2016

Sesongen på Allmannstua vinter 2015-2016 er ferdig. Siden 2. dag jul har det vært 31 åpningsgdager,i tillegg 6 ganger i september og oktober i fjor høst. Besøkt har veldig veldig bra,omsetninga vi får fra salget er viktig for delfinansiering av løypetilbudet vårt. Kjempedag med godt skiføre for 25 gjester,(noen få gikk uten ski),god servering,hyggelige samtaler på verandaen, kjempevær og flott kontrast til snøbart og vårlig dalbotn. Tusen takk til Leif Bakken som fikk æren av å være vertskap i dag. Leif er alltid postitiv og sier ALDRI nei til dugnader! Takk for i vinter!

Noen av dagens gjester takk for sesongen med å heve hendene i ren takknemlighet. Nå venter vår og sommer og flotte fjellturer - uten snø!

De fantastiske vårturene.

10.04.2016

I Alvdal er vi så heldige å ha mange flotte fjellpartier som ligger høyere over havet enn nede i sentrum. Nede i dalbotn kan det være tilnærmet helt bart for snø mens det i høyden er rikelig med snø langt ut både i april og mai. Når det er kaldt om natta får vi i tillegg skareføre som gjør at en går oppå snølaget. Dette gjør skituren kjempelett å gå, ja sågar kan en av og til gå på skaran uten ski. Er det godt skareføre kan en fort gå flere titalls kilometer på en dag. Mange legger skia bort etter påsken, vi anmoder den intereserte turgåer å legge inn en ekstra fjelltur på "skaran". Med tidlig start og soloppgang vil en få en kjempetur som en lever lenge på. Dette er en av mange verdier som gjør det så flott å bo i Alvdal og Fjellregionen. God vårskitur.

Vårskiturene som en lever så lenge på. Godt skareføre, knallvær og uendelig kilometer å gå på! Her fra området i Alvdal Vestfjell i Vesle Sølndalen, Storsølnkletten bakest, Stenvola ned til venstre, VesleSølnkletten foran. God tur!

2016 STEN , fra 1.april og ut året

04.04.2016

Også i 2016 vil vi ha oppmerksomheten på turmålet STEN, 905 m.o.h. I år setter vi måltallet 2016 besøk på Sten f.o.m. 1. april og ut året. Sten vil i år også være en av Alvdal Turforening sine "10 PÅ TOPP" Vi anbefaler turfolket å gå turen om Brandvalsberget. Her vil det bli nymerket sti og trimkasse i løpet av året.        

VI ØNSKER DERE GODE TURER TIL STENDSCN0061

Kjempekoselig tur igjen til Breisjøseter Turisthytte.

03.04.2016

Vår tradisjonelle tur sammen med Folldal og Hamar Turforening skuffet heller ikke i år. Trivelig selskap med 16 deltakere, kjempegod mat og overnatting på Breisjøseter og flott vær søndag gjorde turen til en kjempetur! Lørdag blåste det relativt friskt når vi gikk inn fra Atndalen men ingen farlig vind på noen måte. Søndag gikk vi i retning toppen av Store Sølnkletten, noen kom helt opp, de fleste koste seg i sola oppunder toppen. Godt skiføre med blå som voks var perfekt. Vi takker igjen  turdeltakerne og Breisjøseter Turisthytte for en veldig veldig bra helg!

Noen av deltakere fra årets fellestur til Breisjøseter Turisthytte.

Turhytte på Store Sølnkletten.

01.04.2016

Gjennom flere tiår har vi hatt svært gode erfaringer med Allmannstua. Den er godt besøkt og gleder svært mange turgåere, i tillegg gir den gode inntekter til fellesskapets gleder. Etter mange innspill fra ivrige turgåere har vi nå bestemt oss for å bygge en turhytte på toppen av Store Sølnkletten i Alvdal Vestfjell. Et enstemmig styre har bestemt at turhytta skal reises så snart som praktisk mulig. Alle papirer er iorden, fylkesmann Sigbjørn Johnsen synes dette er en veldig god tanke og har sagt ja til prosjektet. Også Sølnkletten Villreinutalg har godkjent saken, de synes det er fint at reinen får flere besøk da vinteren er lang. Vi må bære alle planker og spiker opp for hånd, vi ber deg om å være positiv nå vi spør om hjelp. 12 spikerpakker er kjøpt inn allerede på skurlaget, kan hentes her for bæring opp på snøføre. Serveringa i turhytta vil foregå på dugnad slik som på Allmannstua og salget på gode påskedager håper vi vil gi omsetning.Vi håper og tror at den nye turhytta vil bringe verdifulle kroner i kassa var. Det har også vært ønske om gondolbane til den nye turhytta fra Sølnsjøen, fint for handikappende og tynsetinger som vil til topps. Foreløpig er dette lagt på vent inntill nok kapital er reist.

Ingen ting vil være som en turhytte på toppen av Sølnkletten, 1827 moh.

Påskeavslutning med frisk vind og sol!

27.03.2016
Sterk vind med snø,regn og sol av og til på siste serveringsdag i påska på Allmannstua. 29 gjester i dag 1. dag påske, som koste seg over det varierte og spennende været .Totalt har vi hatt 700 gjester i løpet av påskedagene. En av våre økonomiske ryggsøyler er god omsetning på skistua, overskuddet herfra brukes til løypekjøring i hele bygda og i alle  løypetraseene. Allmannstua er åpen 3 søndager fremover til med avslutning 17. April . Vi satser på å kjøre opp igjen løypene på Østkjølen når været normaliserer seg. Takk for besøket og velkommen tilbake i april.
 

 Allmnannstua 1 påskedag med sterk vind, sol, regn og snø om hverandre!

 

RØDALEN - nå også med oppkjørte skiløyper.

25.03.2016

For de som ferdes mye i Gardvikås området på Savalen, har sikkert hørt om at det nå til påske er kjørt opp skiløyper innover Rødalen fra Strålbergsetra. Det er kjørt med løypemaskin 7 km innover, nesten til Søgardsvangen. Løypa går etter bilveien og har liten høydeforskjell. Tiltaket må ansees som et forsøkseksperiment, vi  ber om tilbakemeldinger på tiltaket, mail: turforening@alvdal.com. Dette er en utvidelse av løypenettet vårt og medfører økte kostnader. Vi håper om økonomisk støtte og flere medlemmer fra området for at tiltaket eventuellt skal bli videreført.

 Rødalen - nå også med oppkjørte skiløyper - fin fortsettelse av løype fra Gardvikåsen , se betalingsinformasjon på vår hjemmeside, konto nr 1895.44.22050

 

Fotokonkurranse.

24.03.2016

Alvdal Fotoklubb og Alvdal Turforening arrangerer fotokonkurranse sammen. Konkurransen er åpen for alle. Tema er "Ut i naturen - sommer som vinter". Siste frist for innlevering av bilder er 15.mai 2016. Det er ingen deltakeravgift. En ekstern jury vil plukke ut tre vinnere av gavekort. Digitale bilder sendes Alvdal  Fotoklubb v/Øystein Brennodden på  e-post: mailto:   oisteinbrennodden@gmail.comÅsvangen - Plassen , Alvdal. Toppen tron i bakgrunnen.

Fantastisk tur til Hanestad.

24.03.2016

En av våre  turklassikere gjennom mange år har vært  Hanestadtur - fra Dølbekken og sørover over Storhøa.  I år kun med 2 entusiastiske deltakere. En fenomenal tur  - uten vind og hardt føre gikk turen veldig greit. Underveis kom vi over en reinsdyrflokk  på 150 dyr - et prektig syn. Den lange rekka på bildet er reindsdyrflokken. En kjempe flott måte å bruke skjærtorsdagen til.

Fra Storhøa - uendelig lang rekke med kvite fjell og en flokk med reinsdyr. Alltid trivelig å se ville dyr i naturen vår.

Kosetur på Svartbekkjølen.

23.03.2016

Vi har hatt mange turer sommer som vinter på Svartbekkjølen, og flere blir det sikkert i åra fremover. Hver gang ser vi noe nytt og spennende her og som gjør turen det lille ekstra. Dagens skitur var en koselig liten "kosetur" med 5 deltakere.Turens hovedstopp var på den nye jordkoia tilhørende Roar Lillebo og Anne Marie Stormoen. Kjempeflott sted har de fått til.Mye snø i området men vanskelig å gå utenom oppkjørtsnøscooter løype. God påske til magiske Svartbekkjølen.

Stormoen bua på Svartbekkjølen - ny koie i fjor - meget flott sted.

Fullkommen FULLMÅNE!

23.03.2016

Påskens happening med fullmånetur gjennom Alvdal Vestfjella - fra Sjølisetra til Breisjøseter og Sølnsetra ble avholdt uten uhell av noe slag. Hardt underlag første delen inn til Breisjøseter fra Atndalen, månen kom fort frem stor og sterk og gikk rett til værs fra toppen Grythatten. Trivelig matkvile med kjempegod hjemmelaget sodd og varme boller på Breisjøseter gjorde godt. Så gikk turen nedover Sølndalen over Klettsjøan og til Stråsjøen.Fantastisk fin måne som lyste opp hele terrenget med Store Sølnkletten som den naturlige sjefen. Vindstille og god temperatur men hardt skiføre og dårlig snøforhold på deler av strekningen Kjemsjøsbekken til Stråsjøen. En time etter midnatt ble vi hentet i Sølnsetra og med en kjempesterk måne fortsatt  hengende over oss. For åtte deltakere ble dette en fullkommen  FULLMÅNE TUR.

I bakkene ovenfor Sjølisetra - god utsikt her over til Rondane Nasjonalpark. Månen kom frem litt etter kl syv og da var det bare å nyte naturopplevelsen.

Flott åpning av påska med tur i Rødalen.

20.03.2016

Strekningen mellom Nytrøa på Kvikneskogen med start ved det gamle gruvesamfunnet  Røstvangen Gruver til  Gardvikåsen er 18,6 km. Kjempeflott skiløype de første kilometrene opp til skistua til Odd Arne Rønning, herfra stort sett flatt gjennom hele Rødalen, en strekning på 8 km. Vi hadde kjørt med løypemaskin nesten til Søgardsvangen, så det ble en lett tur. 16 stk deltok på påskas første fellestur. God rast ved Søgardsvangen - nydelig sted med god utskt. Litt forskjellig vær underveis med vind fra alle kanter, god varm sol og snøføyke fra til til annen. Vel fremme i Gardvikåsen fikk vi deilig servering på Gardvikåsen Vel sin råflotte nye gapahuk fra i fjor. Overskuddet går til Alvdal Turforening og øremerkes Støtte til skiløyper i området.Tusent takk  igjen til Else Helen Lillestrøm som ansvarlig for serveringa for oss og lokale turister i området. Vi ønsker alle en god turpåske!

Søgardsvangen - flott sted. Setring her om sommeren.

Rødalen - flott om sommeren med mange fiskevann, flott også om om vinteren med nydelig skiterreng .Hyttefolket i Gardvikåsen får det til, denne gang har de bygget sammen ny gapahuk ved Vassbakken nesten øverst i Gardvikåsen.

Påsken 2016.

18.03.2016

Vi er klar for  påsken og kan by på følgende  program:

Info vedr skituren palmesøndag:  Rødalen påska 2016 -skitur.

Andre  fellesturer:  Påsketurer 2016

AT påske 2016

Familie skidag på Allmannstua.

13.03.2016

Familieskidagen vår på på Allmannstua er avholdt i dag i tradisjonell stil med natursti fra P-plassene, Sportandakt med Kari Prest, smakebiter fra Tine og ikke minst god servering. Perfekt dag i morgentimene med kanonforhold på alle måter,men så kom det relativt kjapt mildere vær inn over området. Sammen med kollisjon med mange andre arrangementer ble det ikke det hele store besøk, litt over 50 gjester. Disse ble uttrukket med premier fra TINE på naturstien: Tore Estensgård, Krisoffer Os Måntrøen, Natalie Holt,Vetle Eggerstad. Fra Kom deg ut dagen den 7.februar på Hamndalen er disse to trukket ut med premie fra natursti: Ola Sevilhaug Schjølberg og Lars Sevilhaug Schjølberg. Også med premier fra TINE. Gratulerer.

Kristian Lillebo Stormoen er en meget god lokal representant for TINE lokalt, megabra med yngre krefter.

"Kari "Prest" Holte på Tylldalsutsikten eller Kinseåsen som våre venner i Tylldalen sier."Kari Prest tok kjøkkenveien både når hun kom og gikk.

 

 

Solan Gundersens Hodelamperenn - alltid triveligt.

11.03.2016

Rett etter en kjempeflott åpning av de 17. Solan Gundersens Vinterleker har vi igjen vært teknisk arrangør av årets hodelamperenn. Nydelig vintervær, gode skiforhold gjorde kvelden perfekt for 67 deltakere. Alle som deltok fikk ost fra Finden som premie. Tusen takk til primus motor Elisabeth og Nils Flaten som teknisk arrangør som merking løype,påmedling, startnummer og  mye mye mere. Tusen takk også til Synnøve Finden som ordner med osten fra eget  lager.  Bilde:  Ivar Thoresen, Alvdal Midt i væla.

Nils gir informasjon via en robert - som ikke fungerte......! Ungene lytter spent.

Temperaturen fra Tronsvangen rett på sosiale medier.

11.03.2016

Vi har må laget til direkte forbindelse på vår hjemmeside www.turforenng.no til den nye temperaturmåleren fra Nord-Østerdal Kraftlag. Det er selvsagt viktig å benytte seg av slike "tekniske ting " som utvikles. Nå kan du ved hjelp av få tastetrykk få temperaturen uansett hvor du er i verden direkte på din PC eller mobiltelefon. Tusen takk til Daldata AS og Vegard Skredderhaugen som har bistått oss i arbeidet.

Alvdal Turforening bruker mange sosiale medier som facebook, hjemmeside www.turforening.no, www.skisporet.no, www.ut.no, www.rettikartet.no og sms tjenesten temperaturen på Allmannstua.

500 turer i Onsdagsturen - en utrolig prestasjon.

11.03.2016

Torbjørg Bjørn, 82 år gammel, har deltatt i Onsdagsturen 500 ganger  - vi skriver femhundre!! Onsdagsturen fyller 11 år i juni 2016 - altså hun har ikke skulket mange ganger gjennom nesten 11 år. En utolig prestasjon over mange år - vi gratulerer. Prestasjonen sier noe om tålmodighet,god helse, god form og even til å støtte opp om en prestasjon over lang tid. Bilde (utlånt fra Alvdal Midt i væla) Torbjørg og onsdagstur general Kåre Dalen. Prosjektet er et samarbeide mellom Alvdal LHL,Alvdal Revmatikerforening,Alvdal Pansjonistforening, Alvdal Helselag og Alvdal Turforening.

500 turer - en utrolig prestasjon.

Gammelsetra kafe' for en dag!

06.03.2016

Helgas løype og servering var Høyåsen rundt på Plassen. Relativt mye snø kom rett før helga, nyoppkjørte løyper gjorde skihelga perfekt. Nybakkvangen med Sølvi og Jon Nybakk stod for serveringa på den flotte setra si. Godt besøk med 69 gjester, til tross for gråvær og VM i skiskyting på Tv'en. Gjestene koste seg stort, hadde det triveligt med kaffekos og en god lang samtale. Dagens omsetning øremerkes støtte til skiløyper og fellesskapet. Tusen takk til Sølvi og Jon for godt stell og varme og til seternaboen Britt Samuelshaug som bidro med ei kake. Vi håper å få komme igjen om ikke så veldig lenge!

""Stinn brakke" som det heter på Nybakkvangen søndag 6.mars."

Bilde til høyre: Dagens vertinne Sølvi serverer kaffe til gjesten Helge Bakken fra Alvdal, visstnok hele 50 år siden sist han var på setra! Bilde under: Nybakkvangen ligger flott til på Gammelsetra, ved innkjørselen til Haustdalen. Tron ser du fra (nesten)hele Alvdal, ialfall på Gammelsetra. Det var mjølkeku på setra frem til  1974 - det året Jon fylte 18 år.

Nydelig kulturlandskap og utsikt på NybakkvangenDen viktige vertskapsrollen, Sølvi serverer ikke ukjente Helge Bakken fra Alvdal.

Vinterbotanisering på Østkjølen.

06.03.2016

Med start fra Slettmoen, gikk turen gjennom Hammardalen og etterhvert retning mot Limåsmyrene.Det ble både bålkos og tid til botanisering. En flott "trollkragg" bekledd med den giftige ulvelaven var en av turens mange mål, virkelig et av naturens kunstverk. Den kunne beskues på turen over Limåsmyrene retning Kvebergsvangan. Totalt 5 stk på turen, tusen takk til Bjørn Langleite for regi og gjennomføring.

Naturens skaperverk beskues av deltakere f.v. Øistein Brenodden, Bodil Boman,Karin Platou og Johan Nesteby. Foto: Bjørn Langleite.Johan Nesteby er en hardhaus, ikke minst til å gå i laussnøen men også til å tenne opp bål!

 

skisporet3
Temperatur
nok
ut.no
facebook6
bt
grasrotandelen135
yr 
opplevalvdal3
slutt2 

venstre øverst 

Allmannstua er åpen søndag 22.oktober.

21.10.2017

Allmannstua er åpen for servering på vanlig måte frem til kl 15.00. Velkommen skal du være!

Astronomi og nordlysfotografering.

17.10.2017
 ASRONOMI OG NORDLYSFOTOGRAFERING.Vi ser på stjernene med stjernekikkert .Torsdag 19. oktober (flyttes frem fra fredag 20.okt), kl 19.00 hos Jochen Schuster, Moan Boligfelt. Deltakeravgift 100.Påmelding/sms til Johan Ragnar om du kjem eller ikke, mob 95 87 39 07. Se vårt arr nr 25 i programmet vårt. Spennende - velkommen.
 
stjernehimmelen 
 

Allmannstua er åpen søndag 15, oktober.

09.10.2017

Allmannstua er åpen søndag 15. oktober på vanlig måte. Det er gratis servering ifbm. Verdensdagen for mental helse. Det må eventuellt betales for  sjokolade. Åpent mellom kl  11.30 til kl  15.00 Det er Alvdal Kommune som sponser serveringen ifbm. verdensdagen. Velkommen skal du være!

Allmannstua er åpen søndag 8. oktober.

03.10.2017

Allmannstua er åpen på vanlig  måte  søndag 8. oktober, tidspunkt fra kl  11.30 til kl 15.00.  Velkommen skal du være!

Søndagstur til Gapahuken - med topp UTSIKT!

29.09.2017

Søndag 1. oktober. Turleder og  kjentmann: Brit Iren Stormoen, mobil 480 85285.

Oppmøte  Steia  kl  10.30. for samording av  skyss.   Vi kjører til  Lian på Plassen. Herfra går vi til  "Gapahuken"  på Såttan, kun  900 meter. Vi  koser oss med  utsikten, gapahuken og  tar en koselig prat med de ulike turdeltakerne.  En tur som passer aller aldre og form! Gapahuken ligger på kanten av den store Glåmsjøen, 666 meter over havet. En flott søndagstur

Allmannstua er åpen søndag 24. sept.

21.09.2017

Vi  håper på god trafikk igjen  søndag 24. sept. Åpent fra kl  11.30 til kl 15.00.  Velkommen!

Astronomi og Nordlysfotografering - utsatt til 20. oktober.

18.09.2017

Viser til vårt arrangement nr 25 i år, Nordlysfotografering den 19.sept. Tiltaket vil bli avholdt i  høst, men flyttes til fredag 20. oktober. Vi ønsker påmelding senest 2 dager i forkant: turforening@alvdal.net eller mobil 95 87 39 07. Bli med, dette er en skikkelig flott opplevelse hvis været er med oss. Saken oppdateres senere.Nordlys på sitt aller aller beste!

Geologitur søndag 17. september.

16.09.2017

Arragement flyttet fra 3. sept.  Oppmøte Steia ved banken kl 11.00. Vi kjører til Kjemsjøsetra på Haustdalen. Her er det eormt mye flotte geologiske spor å se. Geolog Sven Olaf Dahl er med. Turleder:  Leiv Skare, mobil 995 78 559. Varighet 2-3 timer - ta med   niste!

Allmannstua sesongåpner 17. september

13.09.2017

Allmannstua er åpen hver søndag ut oktober måned med unntak av 1.oktober. Ordinære åpningstider fra kl  11.30 til kl  15.00.  Velkommen skal du være!

almannstua

11.september - Bli kjent tur i Baugsberget Natursti.

10.09.2017

Vi kjører med 2 stk "Bli kjent i nærmiljøet turer" i  september. Oppmøte ved banken kl  17.30  -vi kjører til  Ekeberg på Moan. Vi tar her en liten rolig tur i naturstien.  Flott tur med mange gode informasjons punkter. Kontaktperson og turleder: Brit Iren Stormoen, mobil 480 85 285. Turen passer for alle aldre. Velkommen. Neste tur blir 18. september.