Onsdagsturen rett til himmels – når tre ganger rundt jorda.

Artikkelen og alle bildeneher er hentet fra avisa «Alvdal Midt i væla» etter tilatelse fra redaktoren. Tusen takk!!

Til orientering så er ONSDAGSTUREN et samarbeid med foreningene Alvdal Revmatikerforening, Alvdal Pensjonistforening, LHL Alvdal, Alvdal Helselag og Alvdal Turforening.

Siden den første onsdagsturen i 2005, har tilsammen 436 alvdøler tilbakelagt intet mindre enn tre ganger rundt jorda på tur. Onsdag ble tre av dem feiret for å passere tur nummer 500. 

– På det meste har vi vært 59 på en tur, men snittet ligger nok rundt 35 hver gang. Det er uansett vært og vind, det er noe av styrken vi har, sier turgeneral Inge Rune Wahlstrøm, som hver onsdag samler troppene til felles tur. Og det er helt uavhengig av om onsdagen også heter julaften, nyttårsaften eller 17. mai

– Vi går uansett, vi har til og med egen fane til 17. Mai-turen, sier Wahlstrøm. Bare et fåtall ganger har onsdagsturen blitt avlyst; den ene var begravelsen til forrige turgeneral Kåre Dalen, så én gang det var for kaldt, og under koronapandemien

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

Fikk hedersbevisning

– Tenk det, å gå over 500 turer, da har man vært med i over 10 år. Til sammen har det blitt gått over 25.000 turer. 38 deltakere har passert 250 turer, og fem har over 500, sier Wahlstrøm. Ola Steimoen, Oddny Bråten og Gunhild Plassgård kunne nemlig stolt motta Onsdagstur-fatet som bevis på at de har stilt opp i tursko jevnt og trutt. Turene er på i snitt tre kilometer, og går både i nærområdet i sentrum samt rundt om i bygda. 

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

Møte andre

– Det er jo blant annet en del enslige som kommer seg ut og treffer andre. Det er mange som synes det er svært med onsdagstur, og jeg har påstått at vi er Norges største gå-gruppe, sier Wahlstrøm. Ingen har så langt klart å motbevise påstanden hans

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

Onsdagsturen er iallefall viden kjent i regionen, og når jeg møter folk andre steder måper de. De synes det er helt fenomenalt. Men vi går ikke bare rundt på Steimosletta, jeg vil at vi skal ut i terrenget og sjå nye ting også, understreker turgeneralen, som sjøl begynner å ha et anseelig antall turer. 

– Folk er interesserte i å få det krysset i boka. Kanskje blir det etterhvert litt vanskelig å si nei til å være med også, når man har hatt så mange turer, sier Wahlstrøm

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

Sosialt mer enn trim

Foruten turer i skog og mark, arrangerer turgjengen også busstur og julebord. Fjorårets tur gikk til Trollstigen, Foreløpig er årets tur avlyst på grunn av restriksjonene. 

– Vi prøver å komme oss på nye steder og få sett litt andre ting. Det har blitt en sammensveisa gjeng, og det hender at både bikkjer og unger er med, sier han. 

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

En av dem med aller flest turer, er Torbjørg Bjørn, som om ikke mange ukene kan notere seg for hele 700 turer.

– Jeg har gått i mange år, det er jo spreke folk dette. Det gikk av seg sjøl å bli med, og jeg pleier å være med på alle turene, sier hun. 

Et dytt i ryggen

– Jeg er for meg sjøl og har voksne unger. Da må man stå på litt for å komme seg ut og treffe andre folk. Det er godt å røre på seg, og Onsdagsturen er et puff for å begynne å gå mer, sier Bjørn

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla

Vi går i en time, og så er vi så fornøyd med oss sjøl etterpå, da har vi mosjonert den uka også. Belønningen er kaffekoppen etterpå, sier Gunhild Plassgård, som har gått mer enn de aller fleste. 

– Vi rusher ikke avgårde, men passer på hverandre. Det er ingen som blir gående alene bakerst. Det var for min del et tungt skritt å innse at man er pensjonist, og da er det fint å ha dette, forteller Plassgård, som ikke husker datoen for aller første tur.

Tre ganger rundt jorda – Alvdal midt i væla 59. Foto: Liv Maren Mæhre Vold

God motivasjon

– Men jeg har et barnebarn på 12, og vi gikk Onsdagsturen på julaften da han var et halvt år. Det har da blitt noen turer, humrer hun, og sier det etterhvert har blitt et temmelig profesjonelt opplegg rundt. 

– Vi har jo både gensere, jakker og luer, og det er en ekstra motivasjon å kunne vinne både kopp og fat. Inge Rune er en verdig arvtaker til Kåre, og de har begge vært enormt flinke til å få folk ut på tur!

Inge Rune Wahlstrøm viser vei.
Fine trygge stier å gå på!
En knippe med meget flotte og trivelige damer.
Torbjørg Bjørn til venstre – snart 700 Onsdagsturer!!
Flott vær og god sosial stemning