Reddet på 2000 meter over havet!

Vi har jo som kjent «Ti på  topp» post på Rondeslottet, se reportasje lørdag 9.juli. En av våre faste brukere av tilbudet Ola Agnar Øien hadde et uhell underveis. Nedenfor har vi kopiert fra Østlendingen (20. aug. d.å.) det som skjedde denne dagen i Rondane:

Reddet fra 2000 moh. 
Alvdølen Ola Øien ble forrige lørdag reddet ned fra Rondeslottet, etter at han falt og ødela kneet på vei ned igjen fra fjelltoppen. Nå takker Øien sine gode hjelpere. 

Av: Mali Hagen Røe
Publisert lørdag 20. august 2011 kl. 03:00.

Sist oppdatert fredag 19. august 2011 kl. 21:41.– Jeg fikk utrolig god hjelp, sier en takknemlig Ola Øien (65), som fortsatt har litt vondt i kneet. Han er svært takknemlig overfor de to turgåerne fra Trøndelag, som hjalp ham og fikk rekvirert luftambulanse i 2.000 meters høyde.

– Jeg hadde nok ikke klart turen ned igjen til Rondvassbu, sier Øien. De to turkameratene hans, Ola Steimoen 75 år og Per Moldstad 84 år fra Alvdal, brukte over tre timer ned igjen til Rondvassbu, etter at Øien ble hadde blitt fløyet ut lørdag kveld.
– Det var en strabasiøs tur ned igjen for oss to som var uskadet. Jeg tør ikke tenke på hvordan vi skulle fått ned igjen Øien. Foten hans hovnet opp, og han klarte til slutt ikke å stå på den, forklarer turkamerat Ola Steimoen.
De tre Alvdal-karene hadde gledet seg lenge til helga de skulle ha sammen i Rondane. Lørdag morgen i halv ti-tiden startet de turen opp på Rondeslottet som ligger 2.178 m.o.h.

– Vi hadde gått i et par timer, og hadde en flott dag i fjellet. Plutselig hektet knytingen på venstre fjellsko seg opp i kroken på den andre skoen, og jeg gikk rett i bakken, sier Øien.
Han registrerte fort at det ble et skikkelig sår på kneet, som blødde.
– Jeg fikk lagt på bandasje, og tok i veg videre. Det var jo fjelltoppen som var målet, sier Øien. Det blødde igjennom flere ganger, og det ble flere stopp med bandasjeskifter.

Fikk god hjelp:
På vei ned igjen ble foten raskt verre og vond å stå på. To ungdommer stoppet meg, og ble oppmerksomme på at jeg blødde og ikke var bra, sier Øien. De to «ungdommene» var to kamerater fra Trøndelag i slutten av 30-årene, Gustav Waagø og Anders Flatla, som også hadde vært på Rondeslottet. – Mannen blødde fortsatt og var ikke bra sier Waagø, som raskt fikk tak i førstehjelpsutstyr og fikk lagt på en skikkelig kompress. Han mener det ikke hadde vært tilrådelig å la Øien gå ned igjen selv.

– Derfor rekvirerte vi luftambulanse, sier Waagø. I sjutiden landet helikopteret, som tok med seg Øien til lege på Otta.
 – Der ble jeg sydd og sendt hjem igjen, sier en takknemlig Øien. Når foten er bra igjen, er Øien klar for nye fjelltopper.

– Jeg har siden 1988 besteget 238 fjelltopper, og har to topper til jeg skal rekke før årets sesong er over, sier Øien, som lover å knyte skolissene bedre på de neste toppturene.Fra Alvdal Turforening: Ola er i dag i topp form igjen og er snart klar for nye toppturer.Foto:  Christian Stranger-Johannessen