SRI ANANDAS GRAV PÅ TRON. 1400 moh.

Turen var annonsert både som en botanikk tur (blomstertur) og som en tur til Barals grav i Tron. Vi har erfart at svært mange alvdøler og norddøler ikke har fått mulighet til å besøke dette stedet, men har ønsket det.

Olav Langleite (83 år i går) var fagmann på botanikk og gledet oss alle sammen med sine kunnskaper. Det er godt 3 km å gå fra Flattron til Barals grav. Stien er nå igjen oppmerket og det ble satt opp nye skilt faktisk under denne turen. Det var vindstille og god temperatur,men tåken kom og gikk under hele turen. I starten av turen hadde vi i en periode nesten klarvær og vi fikk se storparten av den flotte bygda vår fra oven.

Swami Sri Ananda Acharya (lokalt kalt «Baral») ble født i India i 1881. Han var professor i filosofi og logikk ved universitetet i Burdwan i 1910, bare 28 år gammel. Han reiste etter hvert over til Europa og holdt foredrag om indisk filosofi. Til Norge kom han i 1914 første gang. På Tronsvangen levde han tilbaketrukket i stor enkelhet, men forfattet en mengde dikt og bøker. De fleste av disse får du på Biblioteket i Alvdal. Dikteren, filosofen og professoren Baral levde og virket på Tronsvangen i 28 år, fra september 1917 til fredsdagen 8. mai 1945. Han ble begravet i Tron 1. juli samme år når solen akkurat stod opp.

Det er også et monument over Baral på Flattron, nær bilveien. Sri Anandas store tanke var at i framtiden skulle det bygges et Fredsuniversitet på et platå på Flattron. Stiftelsen Tronfjell Fredsuniversitet arbeider videre med dette prosjektet. 

20 stk. deltok på turen, bildet over er tatt  ved grava. Selv om tåka var tjukk på slutten var det ingen som tullet seg bort!